Vil varsle været for de neste 100 år

Bjerknessenteret i Bergen og Meteorologisk institutt går sammen og etablerer Norsk klimasenter. De vil forsøke å besvare spørsmål om hvordan været blir om 100 år.

- Når værvarselet stort sett bare holder i fem til sju dager - hvordan skal vi da kunne si noe om klimaet flere tiår fram i tiden? spurte professor Helge Drange fra Bjerknessenteret da han presenterte samarbeidsopplegget mandag.

Han svarte med å vise til de metoder som klimaforskerne har utviklet og som gir oss kunnskap om vær og klima langt tilbake i tiden.

Politisk

Klimaforskerne kan ikke gi alle svarene, men de kan vise til utviklingstrekk som sannsynliggjør hvordan klimaet vil utvikle seg over en lang periode.

- Norsk klimasenter skal levere prognoser som kan gi grunnlag for politiske beslutninger, sa Drange, som viste til Kyoto-avtalen som et eksempel på at det er mulig å gjøre noe med de menneskeskapte klimaendringene.

Miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF), som var til stede ved presentasjonen, var svært positiv.

- Det er svært spennende at to anerkjente forskningsinstitusjoner er kommet sammen. Menneskeskapte klimaendringer er av de største utfordringene vi har i dag, sa Hareide.

Klimasenter

Både Bjerknessenteret og Meteorologisk institutt har forskere som arbeider med klimaspørsmål. Nå slår de sammen innsatsen i overbygningen Norsk klimasenter som skal utnytte de samlede ressurser best mulig.

Senteret tar mål av seg til å levere kunnskap om klimaendringer til myndigheter og næringsliv. Ved å utnytte de samlede ressursene bedre vil det norske klimasenteret også få større tyngde i internasjonal klimaforskning.

Flere med

Forskningsdirektør ved Meteorologisk institutt, Øystein Hov, sier til NTB at Norsk klimasenter vil bestå av forskere fra begge institusjoner som inngår i et formalisert samarbeid.

- Vi vil satse på koordinering og styring mot felles mål, sier Hov. Han forteller at forskerne rent fysisk vil arbeide ved sine institusjoner, men det blir en felles ledergruppe og et sekretariat.

- Vi regner med at samarbeidet vil bli utvidet. Vi ser gjerne at også andre miljøer som driver klimaforskning kan delta i Norsk klimasenter, sier Hov.

(NTB)