Thomas Thwaites, mannen som skulle finne ut hvordan det var å leve som geit, mottar Ig Nobel-prisen i Biologi. Utdelingen foregikk på Harvard, og han får prisen av økonomen Eric Maskin, som vant den ekte Nobelprisen i økonomi i 2007.  (Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB Scanpix)
Thomas Thwaites, mannen som skulle finne ut hvordan det var å leve som geit, mottar Ig Nobel-prisen i Biologi. Utdelingen foregikk på Harvard, og han får prisen av økonomen Eric Maskin, som vant den ekte Nobelprisen i økonomi i 2007. (Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB Scanpix)

Årets Ig Nobel-vinnere: Den artigste forskningen

Kan personlighetstester brukes på stein? Bukser på rotter? Den morsomste og mest overraskende forskningen har blitt kåret.

Den 26. utdelingen av Ig Nobel-prisen gikk av stabelen torsdag. Prisen går til forskning som først får deg til å le, og så får deg til å tenke, ifølge nettsiden til Improbable Research, som deler ut den årlige prisen.

Prisutdelingen foregår på Harvard, og prisvinnerne må betale for sin egen reise dit. I år var prisen av en 10-trillioner-dollarseddel fra Zimbabwe. Prisutdelerne er ofte mottakere av en ekte Nobelpris.

Prisen gis ut i kategoriene reproduksjon, økonomi, fysikk, kjemi, medisin, psykologi, fred, biologi, litteratur og persepsjon.

Her er prisvinnerne vi synes var morsomst:

Reproduksjon

Det dreier seg om rotter med bukser. Prisen gikk til den nylige avdøde egyptiske professoren Ahmed Shafik.

Han testet om forskjellige typer tekstiler hadde noen effekt på rotters seksuelle oppførsel. Noen rotter fikk på seg bukser som var laget av ren polyester, andre hadde rene ull- eller bomullsbukser.

Rottene måtte ha på seg buksene i opp til et helt år, før de ble tatt av. Det viste seg at rottene med polyesterbukser var mye mindre kåte, sammenlignet med de andre buksene.

Forskningen er publisert på begynnelsen av 1990-tallet, men Ig Nobel-komiteen er ikke så nøye på nominasjonskriterier.

Psykologi

Den belgiske psykologen Evelyne Debey ledet arbeidet med å intervjue tusen løgnere fra alle aldersgrupper, for å se hvordan lyving endrer seg gjennom livet.

Denne forskningen får prisen fordi forskerne måtte spørre tusen løgnerne om hvor ofte de løy, for så å måtte ta stilling til om svarene de fikk var løgn eller ikke, ifølge juryen.

Forskningen finner du her.

Biologi

Her har juryen valgt å dele prisen mellom to ikke-forskere. Prisen ble gitt for noen veldig spesielle personlige prosjekter.

Thomas Twaithes er en britisk designer som ville oppleve hvordan det var å leve som geit. Han laget sine egne geiteben å gå på, og han levde sammen med villgeiter i alpene. Du kan lese en Guardian-reportasje om prosjektet her.

Den andre mottakeren heter Charles Foster, og hans prosjekt er nesten enda drøyere. Han skulle leve som forskjellige dyr i noen perioder, blant annet oter, fugl, hjort og rev.

Foster er egentlig advokat, og prosjektet endte i boka «Being a beast», som du kan lese en anmeldelse av her.

Mens han var en rev, hentet han maten sin fra søppelbøtter i London, og han spiste meitemark rett fra bakken mens han var fugl, ifølge Guardian.

Dette kan minne litt om de norske prisvinnerne i 2014, som fikk prisen for å forske på hvordan rein på Svalbard reagerte på isbjørn. For å teste ut dette lagde forskerne sin egen isbjørndrakt.

Økonomi

Prisen gikk til en australsk forskergruppe som fant ut hva slags personligheter forskjellige typer steiner hadde.

Forskerne brukte en metode som Aakers brand personality scale, som skal måle hvordan forbrukere oppfatter menneskelige egenskaper hos selskaper eller organisasjoner, for eksempel at et vodka-merke oppfattes som kult.

Denne testen kan likså godt brukes på stein, og forskerne har prøvd å avdekke noen svakheter i metoden. De har publisert resultatene sine her.

Fysikk

Det viser seg at hvite hester har en helt spesiell egenskap: De er mye mindre attraktive for klegger sammenlignet med brune eller svarte hester. Denne kunnskapen kom fram i forskningsprosjektet til den ungarske forskeren Gábor Horváth. Han hadde også en svenske med på laget – Susanne Åkesson ved universitetet i Lund.

Lyset som reflekteres i den hvite pelsen er rett og slett mindre interessant for kleggen. Forskningen finner du her.

Du kan lese om resten av prisene på hjemmesidene til Ig Nobel-prisen.

Powered by Labrador CMS