Norsk nobelpris i økonomi

Nordmannen Finn E. Kydland og amerikaneren Edward C. Prescott deler nobelprisen i økonomi. - Jeg er svært glad, sier Kydland.

Nordmannen arbeider ved Norges Handelshøyskole i Bergen og holdt forelesning da nobelvinneren ble annonsert i Stockholm.

- Det er selvsagt med stor glede jeg mottok nyheten om at jeg har fått nobelprisen. Det er den største utmerkelse man kan få. Det er det ingen tvil om, sier professor Finn E. Kydland til NTB.

60-åringen underviste studenter ved NHH da gladmeldingen nådde skolen.

- Dette er en stor dag for oss alle. Vi er stolte over at han har fått prisen, sier Per Ivar Gjærum, rektor ved skolen.

Festen i gang

- Han avbrøt undervisningen med en gang og vi startet umiddelbart feiringen, sier Gjærum til NTB.

Nobelprisvinneren er selv utdannet ved NHH, og han har fått prisen for arbeider som startet på midten av 1970-årene.

Svenske Akademien erklærer at Kydland og Prescott får prisen for «sine bidrag til dynamisk makroøkonomisk teori, den økonomiske politikkens tidskonsistens og konjunkturenes drivkrefter».

Prisen er på ti millioner svenske kroner.

Praktisk politikk

De to prisvinnerne har gitt grunnleggende bidrag på disse områdene som har fått stor betydning, ikke bare for makroøkonomisk analyse, men også for praktisk penge- og finanspolitikk i mange land, heter det.

Tidligere har nordmennene Ragnar Frisch og Trygve Haavelmo vunnet prisen. Økonomiprisen ble opprettet av den svenske sentralbanken i forbindelse med bankens 300-årsjubileum i 1968.

Drivkreftene bak konjunktursvingninger og utformingen av økonomisk politikk tilhører de mest sentrale områdene innen makroøkonomisk forskning, Kydland og Prescott har gitt fundamentale bidrag som har fått stor betydning for ikke bare makroøkonomisk analyse, men også for praktisk penge- og finanspolitikk, heter det i begrunnelsen fra Svenska Akademien.

Troverdig

Prisvinnernes arbeid har lagt grunnen for en omfattende forskning om hvilken økonomisk politikk som er troverdig og politisk mulig, heter det.

Dette arbeidet har for eksempel preget reformene av sentralbankene og pengepolitikkens omlegging i mange land fra 1990-tallet og fremover. Kydland deler prisen med 63 år gamle Edward Prescott. Prescott er professor ved Arizona State University og forsker ved Federal Reserve Bank of Minneapolis.

(NTB)

Powered by Labrador CMS