Annonse
John-Arne Røttingen skal ta over styringen over norsk forsknings viktigste finansieringskilde. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

John-Arne Røttingen blir ny direktør for Forskningsrådet

Går fra jobben som områdedirektør ved Folkehelseinstituttet. 

Publisert

De ansatte i Forskningsrådet ble fortalt hvem de skulle få som ny toppsjef på et møte tirsdag morgen, og klokken ble det bekreftet: Den nye administrerende direktøren for norsk forsknings aller viktigste finansieringskilde er John-Arne Røttingen. 

Røttingen går fra stillingen som områdedirektør for miljømedisin og smittevern ved Folkehelseinstituttet. Han er også professor ved Universitetet i Oslo og er tilknyttet Harvard University i USA.

Røttingen ønsket ikke å kommentere ansettelsen da forskning.no kontaktet ham tirsdag morgen, men i en pressemelding sendt ut klokken ett skriver han at han gleder seg, og er ydmyk for mulighetene han får til å bidra til den kunnskapsbaserte omstillingen av Norge. Han går inn i stillingen den 1. mars 2017. 

– John-Arne Røttingen har en svært imponerende CV, med solid erfaring fra både ledelse og egenforskerkarriere. Dessuten har han et brennende engasjement for forsknings- og innovasjonspolitikk. Jeg er trygg på at vi har ansatt riktig person til å lede Forskningsrådet, sier styreleder, Henrik O. Madsen, i samme pressemelding. 

Kjent for ebolavaksine

I fjor var Røttingen prosjektleder for en studie på en ny, effektiv ebolavaksine, som fikk mye oppmerksomhet internasjonalt og i Norge. Studien fikk nylig Fulbrightprisen for beste forskningsartikkel i 2016.

Ebolavaksinen ble også nevnt i forskning.nos oppsummering av de viktigste vitenskapelige gjennombruddene i 2015.

Røttingen har tidligere vært direktør for Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Nå blir han sjef for det som uten tvil er den viktigste finansieringskilden for norske forskningsarbeid. 

Forskningsrådet delte ut 7,8 milliarder kroner til prosjekter i 2015 og mottok hele 5.411 prosjektsøknader, ifølge sin egen årsrapport. 

Mange sterke søkere

I alt 19 søkere ville ta over etter Arvid Hallén i rollen som administrerende direktør i Norges forskningsråd. Hallén har hatt toppjobben i Forskningsrådet siden 2004. Ni av dem var offentlige, mens seks ikke ønsket at navnene deres skulle være synlig på søkerlisten og fire trakk seg fra søknadsprosessen.

Balnt søkerne var rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen. Det bekreftet han til Morgenbladet i april. I tillegg søkte Aslak Tveito, som er sjef i Simula Research Laboratory og Anne Kjersti Fahlvik, divisjonsdirektør i Forskningsrådet, på jobben. 

– En visjonær

Røttingen får høye skussmål fra de som har arbeidet med ham tidligere. 

– Denne så vi ikke komme, dette er et overraskende valg for hans del. Men forskningsrådet har vært heldige, de har fått en utrolig dyktig direktør med helt uvanlig arbeidskapasitet og kreativitet, et veldig godt valg, sier Magne Nylenna, direktør i Kunnskapssenteret i Folkehelseinstuttet. 

Nylenna har kjent Røttingen i flere år, og tok over etter ham som direktør i Kunnskapssenteret.

Også de som kjenner Røttingen ved Universitetet i Oslo skryter ham opp i skyene.

– Han er en veldig bra person, og en visjonær. Jeg oppfatter ham som en klartenkende person med brede kunnskaper om forskning og med stor gjennomføringsevne, sier Frode Vartdal, dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, hvor Røttingen er professor. 

Vartdal peker på at Røttingen har vært leder for HelseOmsorg21-prosessen, en omfattende Forsknings- og innovasjonsstrategi som ble ferdigstilt i juni 2014. Vartdal sier at Røttingen ledet denne på en veldig god måte, og inkluderte fagmiljøene på en slik måte at deres synspunkter kom frem i prosessen og i den endelige rapporten.

– Det var mange gode kandidater som helt sikkert ville gjort en god jobb, men vi er fornøyd med at de har valgt Røttingen, og ser frem til å kunne samarbeide med ham i årene som kommer, sier Vartdal til forskning.no 

Kan tjene over 2 millioner i året

Arvid Hallén hadde en lønn på rundt 2,1 millioner i året da han gikk av. Det virker ikke som om styret har tenkt til å tilby sin nye administrerende direktør mindre i kompensasjon.

– Vi regner ikke med at lønnsnivået vil bli mye høyere. Men dette er en viktig jobb og ikke en spesielt høy lønn. Vi er nødt til å være konkurransedyktige opp mot det private næringsliv her også, sa styreleder i Forskningsrådet, Henrik O. Madsen, til nettavisen Khrono i april.

Powered by Labrador CMS