Gransker Bush og forholdet til vitenskap

Har du noe å klage på når det gjelder Bush-administrasjonens håndtering av forskningsresultater? I kongressen sitter en hissig demokrat som gjerne vil høre om det via Internett.

På torsdag i forrige uke offentliggjorde representanten Henry Waxman en detaljert rapport og et nettsted som blant annet anklager Bush-administrasjonen for å vri på forskningsresultater for å fremme sin egen politikk.

Flere prestisjetunge vitenskapelige tidsskrifter har de siste månedene kommentert det som skal være Bush-administrasjonens tvilsomme forhold til vitenskap og forskning, inkludert journaler som Science og Nature.

Økende sinne

Fremstøtet fra Waxman skal være et forsøk på å sette søkelys på økende sinne blant forskere og andre som mener at George W. Bush, mye mer enn tidligere presidenter, har spritet opp forskningsresultater for å rettferdiggjøre en konservativ politikk.

Temaene hvor administrasjonens forhold til vitenskapelige resultater hevdes å være mindre rederlig, spenner fra kondombruk via drikkevann til rakettforsvar. Det hvite hus avviser Waxmans kampanje som sure oppstøt fra en som er kjent for å kritisere administrasjonen.

- Det er vanskelig for meg å tro at noen vil vurdere kongressmann Waxman som en objektiv dommer over vitenskapelige fakta, sier talsmann Adam Levine til Washington Post.

- Ideologi foran forskning

Informasjonen i den nylig presenterte rapporten er samlet inn av opposisjonens stab i den såkalte Government Reform Committee, som også har utviklet nettstedet www.politicsandscience.org. Nettstedet skal fortsette å dokumentere hvordan Bush-administrasjonen “promoterer ideologi foran forskning”.

- Administrasjonens politiske innblanding i vitenskapen har ført til villedende utsagn fra presidenten, upresise responser overfor Kongressen, endrede nettsider, neddyssing av rapporter, feilaktig internasjonal kommunikasjon og munnkurv for forskere, heter det i rapporten.

- Individene som er involvert spenner vidt, men de har en ting felles: de som nyter godt av forvrengningene av vitenskapen er viktige støttespillere for presidenten, inkludert konservative og mektige industrigrupper, fortsetter kritikken.

Lojale komitémedlemmer

En av kommentatorene i journalen Science kommenterte nylig at administrasjonen injiserer politikk på områder som “tidligere var immune mot denne typen manipulasjon”.

Et hyppig anklagepunkt er administrasjonens tendens til å legge ned rådgivende komiteer og erstatte dem med nye - med medlemmer og kandidater som blir utsatt for lojalitetstester, og som har sterke bånd til industri, i tillegg til sterke religiøse oppfatninger.

Helt siden Bush-administrasjonen begynte for 30 måneder siden, har enkelte forskere klaget over hvordan den har ignorert eller dysset ned forskningsresultater som går på tvers av administrasjonens syn på alt fra offentlig helse til miljø og forsvarspolitikk.

Over 20 anklager

I rapporten blir over 20 anklager gjennomgått i detalj, her er noen få eksempler:

  • Administrasjonen anklages for å ha endret kriteriene for sosial vitenskap for å få programmer for seksualundervisining, som fokuserer på totalavhold for ungdommen, til å se mer vellykkede ut enn de er i virkeligheten.
  • Informasjon om hvordan man bruker kondom, sammen med vitenskapelige data som viser at seksualundervisining ikke fører til tidligere eller økt seksuell aktivitet hos unge mennesker, skal ha blitt fjernet fra en nettside ved Centers for Disease Control and Prevention.
  • Administrasjonen skal ha foretatt endringer på en nettside ved National Cancer Institute, med det resultat at den feilaktig impliserte at det fantes gode bevis for en sammenheng mellom abort og brystkreft.
  • Vitenskapelige data skal ha blitt selektivt sitert for å få programmer for rakettforsvar til å virke nærmere realiteten.
  • Kommentarer fra biologer ved Fish and Wildlife Services skal ha blitt tilbakeholdt. Kommentarene var kritiske til foreslåtte endringer i reglene for beskyttelse av våtmarksområder.

Referanser:

Donald Kennedy: An Epidemic of Politics, Science 31. Januar2003; 31; 299: 625.

Science: Bush Bashed for Use of Science, 8. august 2003.

Lenker:

Politics & Science: Investigating the Bush Administration’s Promotion of Ideology Over Sciece
United States House of Representatives Comittee on Government Reform: Minority Office
truthout.org: Bush Misuses Science, Report Says

Powered by Labrador CMS