Enstemmig komité vil trekke doktorgrad

Nå har en komité nedsatt av Universitetet i Oslo (UiO) enstemmig anbefalt at Jon Sudbøs doktorgrad trekkes tilbake.

UiO skal ta en endelig avgjørelse i saken, trolig før jul. Hvis universitetet følger komiteens innstilling, vil det ifølge Aftenposten være første gang at en avlagt doktorgrad trekkes tilbake i Norge.

Komiteen som har vurdert om Sudbø skal beholde doktorgraden, mener UiO må underkjenne den. Dette fordi komiteen anser at dataene store deler av avhandlingen bygger på, er basert på feilaktige og manipulerte data, skriver avisen.

Den en gang så respekterte kreftforskeren Jon Sudbø ble tatt i juks i januar 2006. Da ble det kjent at han hadde fabrikkert underlagsmaterialet til en vitenskapelig artikkel publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet høsten året før.

Studien gikk ut på at storrøykere kan redusere faren for kreft i munnhulen dersom de inntar enkelte utbredte typer betennelsesdempende medikamenter.

Frist til slutten av måneden

En egen kommisjon ble nedsatt for å granske Sudbøs forskningsarbeider. Den 30. juni felte den en knusende dom.

Granskingskommisjonen mente blant annet at Sudbøs doktoravhandling - og tre tilknyttede originalartikler - burde trekkes tilbake, fordi datagrunnlaget fremstår som manipulert og fabrikkert, og tilpasset de funn man har ønsket å finne fram til.

Nå har den UiO-oppnevnte komiteen levert sin innstilling til det medisinske fakultet, og den har altså kommet til samme konklusjon som granskingskommisjonen hva angår doktorgraden.

- Bedømmelseskomiteen har kun vurdert kommisjonsrapporten fra i sommer, og ikke doktorgraden min, sier Sudbø til Aftenposten. Han vil ikke gi ytterligere kommentarer til saken nå.

Risikerer å miste autorisasjon

Sudbø er ifølge avisen orientert om komiteens innstilling. Han har fått frist til slutten av måneden til å kommentere den.

Sudbø sa i juli i år opp stillingen sin som overlege ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, noe HR-direktør Toril Bariusdotter Ressem i en pressemelding karakteriserte som en løsning sykehuset er tilfreds med.

Om Sudbø får lov til å fortsette sitt virke som lege og tannlege er foreløpig ikke avklart.

Helsetilsynet skal, trolig i løpet av året, avgjøre endelig om han mister autorisasjonen til å arbeidet med det han er utdannet til.

Powered by Labrador CMS