Det er oppdaget lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 utenfor den danske øya Bornholm.
(Foto: Danske forsvaret / NTB)
Forsker: – Aldri vært større grunn til å ødelegge norske gassleveranser
Lekkasje i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 skaper uro for sabotasje.
Tirsdag ble det kjent at det har oppstått flere lekkasjer på gassrørledningen Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen.
Høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen tror lekkasjene kan dreie seg om russisk sabotasje, skriver E24.
– Jeg tror det er Russland som vil strupe forsyningen uten å si det, en såkalt ikke-attribuerbar handling, sier Ulriksen til nettavisen.
– Aldri vært så farlig som nå
Lekkasjene ble oppdaget like utenfor den danske øya Bornholm. Det skal være snakk om lekkasjer på tre forskjellige steder i både dansk og svensk farvann. Flere eksperter og myndigheter har uttalt seg med spekulasjoner i media om at det kan dreie seg om sabotasje.
Ståle Ulriksen sier til E24 at norsk gass- og energileveranse aldri før har vært strategisk viktigere etter at Russland strupet sine forsyninger til Europa.
– Derfor har det heller aldri vært større grunn for å ødelegge den. Det har aldri vært så farlig som nå, og vi har fullstendig ignorert dette med hodet i sanden, sier Ulriksen.
Professor i samfunnssikkerhet Ole Andreas Engen ved Universitetet i Stavanger sier til Dagens Næringsliv at det er åpenbart at regjeringen nå vurderer sikkerheten for petroleumsvirksomheten på norsk sokkel.
– Hvorvidt det er sabotasje eller ikke er vanskelig for meg å si noe om. Det som derimot er opplagt er at trusselbildet for bransjen har endret seg og at selskapenes risikovurderinger som følge av det også endrer seg, sier han til avisa.
Polen: – Tydelig sabotasjehandling
Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier at sabotasje ikke kan utelukkes, mens Polens statsminister Mateusz Morawiecki allerede har fastslått at dette er årsaken.
– Vi vet ikke nøyaktig hva som har skjedd i dag, men vi ser tydelig at det er en sabotasjehandling, sier Morawiecki, ifølge NTB.
Lekkasjene skjer samme dag som han og Frederiksen deltok på åpningen av Baltic Pipe i Polen – en gassrørledning som skal forsyne Polen og Danmark med gass fra Norge. Også olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var til stede for å markere åpningen.
Aasland sier til E24 at regjeringen ikke vet mer nå om årsakene til lekkasjen.
– På generelt grunnlag vil jeg si at sikkerheten på norsk sokkel er høy og at selskapene har stor oppmerksomhet om sikker drift, skriver Aasland i en e-post til E24.
Fare for eksplosjoner
De to gassrørledningene var ikke i drift, men de inneholder gass, og lekkasjene kan føre til brann og eksplosjoner. Det svenske Sjöfartsverket har advart om at handelsskip må holde seg minst 5 nautiske mil unna de skadde ledningene. Det tilsvarer rundt 9 kilometer. For fly gjelder en sikkerhetshøyde på 1.000 meter.
Mens gassrørledningen Nord Stream 1 lekker på to steder nordøst for Bornholm, er det registrert én lekkasje på Nord Stream 2 sørøst for øya. Både danske og svenske sjøområder er berørt.
En svensk energiekspert sier til nyhetsbyrået TT at det er usannsynlig at lekkasjene skyldes en ulykke.
– Det er usannsynlig at tilfeldige hendelser skulle føre til at begge ledningene ble skadd, sier Tomas Kåberger, som er professor i industriell energipolitikk ved Chalmers tegninga högskola og tidligere generaldirektør for Energimyndigheten.
Omstridt gasseksport
Både Nord Stream 1 og 2 er bygget for å bringe gass fra Russland til Tyskland via Østersjøen.
Men i februar besluttet tyske myndigheter at Nord Stream 2 ikke skulle tas i bruk på grunn av krigen i Ukraina og Russlands anerkjennelse av de to folkerepublikkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina.
Senere har russiske myndigheter strupt gassforsyningene til Europa via Nord Stream 1 og hevdet at det skyldes vedlikeholdsarbeid og manglende deler og verktøy på grunn av vestlige sanksjoner.
Siden begynnelsen av september har rørledningen vært ute av drift, noe som betyr at lekkasjene verken påvirker energiforsyningene til Danmark eller Tyskland.
Russland var tidlig ute med å si at lekkasjene kan skyldes sabotasje.
– Ingen årsaker kan utelukkes, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov ifølge Reuters.
Han sier russiske myndigheter er svært bekymret for lekkasjen.
LES OGSÅ:
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?