Turguider som krever provisjon av butikkers salg for å ta med seg turister inn der, får passet påskrevet av økonomiprofessor. (Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix)
Turguider som krever provisjon av butikkers salg for å ta med seg turister inn der, får passet påskrevet av økonomiprofessor. (Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix)

Økonomiprofessor ut mot turguider som skor seg på butikksalg til turister

Professor Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole (NHH) betegner bruken av provisjoner i reiselivsnæringen som ufordragelig og skadelig.

Søreide uttaler seg til Dagens Næringsliv om praksisen der reise- og turistguider krever at suvenirbutikker betaler en andel av det butikken omsetter på guidens grupper. Praksisen er ifølge politi, skattemyndigheter og konkurransemyndigheter ikke helt klart ulovlig, men Søreide, en av Norges fremste eksperter på korrupsjon og styring, sier problemet ser ut til være ganske stort og ødelegger for mange.

– Det kan se ut til at saken faller mellom flere stoler. Det er ikke helt avklart om dette generelt er ulovlig, men det er en gråsonepraksis som er ufordragelig og skadelig, sier Søreide.

Provisjoner kan i noen tilfeller være ulovlige, for eksempel dersom de ikke rapporteres til skattemyndighetene. Søreide mener gråsonepraksisen og spørsmålene rundt bør utredes og lovreguleres så raskt som mulig.

– Hvis vi skal ta turistnæringen på alvor må dette ryddes opp i. Turistene bør i det minste informeres om at prosenter av det de kjøper går til guidene, sier hun.

– Det skader turistene, som har grunn til å føle seg lurt. De mister valgmuligheter, og derfor er det grunn til å tro at de må betale mer for det de kjøper.

Powered by Labrador CMS