Svenske fondsforvaltere tjente hverken mer eller mindre penger på børsen enn folk flest.  (Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix)
Svenske fondsforvaltere tjente hverken mer eller mindre penger på børsen enn folk flest. (Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix)

Svenske finanseksperter gjorde det ikke bedre på aksjemarkedet enn vanlige folk

Noen investorer kan ta dårlige beslutninger fordi de har opplevd suksess tidligere.

Publisert

Man skulle tro at å jobbe med aksjer gjorde det lettere å ta riktige, egne valg på aksjemarkedet. Men finansekspertene kan gjøre de samme feilene som alle andre. Det viser en studie av 84 svenske aksjefondsforvaltere.

Rundt halvparten av svenskene, som jobbet med store og mellomstore aksjefond, hadde fått anerkjennelse og priser for sin kløktige håndtering av andres penger. Men når forskerne så på hvordan de brukte sine egne midler på aksjemarkedet var det ikke mye å skryte av.

Når du sammenlignet ekspertene med folk på samme alder, med lik inntekt og like lang utdanning, var de rett og slett gjennomsnittlige. De tjente hverken mer eller mindre penger på børsen enn folk flest.

De tok også dårlige beslutninger, akkurat som alle andre. I likhet med andre private aksjekjøpere solgte og kjøpte de aksjer for ofte, noe som ofte kan være et tapsprosjekt.

Liten gruppe ble satt under lupen

Gjennom å bruke de offentlige nettsidene til store, svenske aksjefond, fant forskerne frem til navnene på 218 fondsforvaltere. Deretter fikk de tak i skatteligningene deres gjennom det svenske Skatteverket. Til slutt ble dette koblet opp mot hvilke aksjer de eide, noe som regnes som offentlig informasjon både i Sverige og her hjemme i Norge.

Forskerne valgte ut aksjeeksperter som var erfarne i jobben sin, og de sjekket at de faktisk så på aksjeporteføljen til en fondsforvalter, og ikke bare noen med samme navn. Etter å ha silt ut alle de var usikre på, satt forskerne igjen med 84 fondsforvaltere og deres private investeringer. 

Forskerne mener derfor at resultatene deres ikke gjelder for alle svenske aksjeeksperter, eller de som jobber med fond i andre land.

Kan ta dårlige beslutninger fordi de har tjent penger tidligere

Grunnen til at også erfarne folk kan gjøre enkle feil, kan være at de har opplevd suksess tidligere.

En ny studie tar for seg hvorfor enkelte investorer kjøper aksjer for dyrt, og finner at det hele skyldes for stor tro på aksjemarkedet. Desto bedre du hadde gjort det tidligere, desto større risiko har du for å kjøpe dyre aksjer, ifølge en studie fra forskere ved University of Missouri.

- For mye tillit til markedet ser ut til å være en av hovedgrunnene til at folk gjør investeringsfeil, sier Rui Yao, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Forskerne så på 4800 amerikanske husholdninger, og fant at de med høy inntekt og lav formue var hadde høyest risiko for å kjøpe aksjer mens markedet var på topp. Derfor sto de også i fare for å tape penger når aksjemarkedet duppet igjen.

Ifølge Yao ble denne risikoen mindre når vanlige mennesker oppsøkte hjelp fra finanseksperter. Noe som kanskje ikke er sant i tilfellet med de 84 svenskene.

Referanser:

Andriy Bodnaruk og Andrei Simonov: Do financial experts make better investment decisions? Journal of Financial Intermediation, 2014. DOI: 10.1016/j.jfi.2014.09.001

Rui Yao og Shan Lei. Prior investment outcomes and stock investment in defined contribution plans. Applied Economics Letters, 2015. DOI: 10.1080/13504851.2015.1128067