Nytt middel i kampen mot multiresistente bakterier

I vinter startet legemiddelfirmaet Pharmacia, produksjonen av det første helt nye antibiotikumet på over 35 år. Deler av produksjonen foregår på en fabrikk i Halden. Den skal forsyne hele verdensmarkedet med intravenøst Zyvoxid. Zyvoxid i tablettform produseres i USA.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Zyvoxid (Zyvox i USA) dreper også multiresistente bakterier"
"Zyvoxid (Zyvox i USA) dreper også multiresistente bakterier"

Zyvoxid skal ta knekken på bakterier som stafylokokker, streptokokker og enterokokker. Multiresistente varianter av disse bakteriene blir en stadig større trussel mot vår helse. Studier har vist at Zyvoxid også virker på de multiresistente bakteriene. Grunnen til dette, er at Zyvoxid har en unik virkningsmekanisme. Bakteriene har derfor ikke blitt motstandsdyktige mot Zyvoxid når de har utviklet resistens mot andre antibiotika.

- Zyvoxid sørger for at bakteriene ikke engang kommer i gang med å lage livsviktige proteiner. Laboratorieforsøk har vist at det er vanskelig å utvikle resistens mot Zyvoxid, men det kan selvfølgelig skje, sier markedsdirektør i Pharmacia Henning Hauklien.

- Vi vil mane til riktig bruk av antibiotikumet slik at vi kan unngå å få spredning av resistens mot Zyvoxid, da vil vi kunne ha nytte av dette antibiotikumet i mange år fremover. Zyvoxid skal først og fremst tas i bruk på pasienter der det er påvist multiresistente bakterier, sier Hauklien.

Powered by Labrador CMS