Nye akrylamid-advarsler

Høyt inntak av mat som inneholder akrylamid øker faren for kreft. Dette bekreftes i en ny omfattende risikovurdering i regi av Verdens helseorganisasjon, WHO, melder Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynet opprettholder derfor rådet om å spise variert og balansert, samt å redusere inntak av stekt og fritert mat.

Tilsynet anbefaler storspisere av chips og pommes frites å redusere inntaket. Det samme gjelder stordrikkere av kaffe. Ved tilberedning hjemme bør forbrukere unngå hardsteking av maten og for øvrig følge stekeanvisningen på pakningene nøye.

Helseeffekter

Den vitenskapelige ekspertkomiteen i WHO og FAO (Verdens matvareorganisasjon) har nylig vurdert helseeffektene av en rekke uønskede stoffer i mat.

Komiteen har gjennomgått alle data som foreligger om akrylamid, og fastholder at akrylamidnivået i en rekke matvarer kan utgjøre en kreftfare.

Helsemyndigheter og matvareindustrien må derfor fortsatt jobbe med tiltak for å begrense dannelsen av stoffet i mat.

Tiltak

Blant tiltakene WHO anbefaler nasjonale helsemyndigheter å sette i verk, er å oppfordre næringsmiddelindustrien til å forbedre framstillingsprosessene slik at mindre akrylamid dannes i produkter som potetgull, pommes frites, kaffe, kaker, kjeks og brød.

Ifølge Mattilsynet er det foreløpig ikke kommet noe endelig gjennombrudd i forsøkene på å få til en betydelig reduksjon for de mest utsatte produktene. Andre tiltak er å oppmuntre forbrukerne til å spise variert og å tilberede maten slik man reduserer dannelsen av akrylamid.

Det var svenske forskere som i 2002 påviste større mengder akrylamid i helt vanlige matvarer, og særlig i varmebehandlede stivelsesrike matvarer som potet- og kornprodukter, samt kaffe.

(NTB)

Powered by Labrador CMS