Musikk er bra for fostre. Men det oppfattes enda bedre av fostret gjennom morens vagina i stedet for gjennom magen.  (Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB scanpix)
Musikk er bra for fostre. Men det oppfattes enda bedre av fostret gjennom morens vagina i stedet for gjennom magen. (Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB scanpix)

Fostre opplever musikk best gjennom morens vagina

Katter er flytende og didgeridoos er kanskje en vei til fred. Det er noe av den forskningen som ble hedret med Ig Nobel-prisene for 2017.

Det høres ut som tåpelige ideer. Men de har sluppet igjennom, og det har kommet seriøs forskning ut av det. Nå har de beste av de dummeste blitt hedret.

Ig Nobel-prisene gis til den forskningen som er litt for underlig til å oppnå stor heder i forskningsverdenen, men som likevel er interessant. «Forskning som først får oss til å le, deretter til å tenke», som det heter på prisens offisielle side.

Prisene ble delt ut tdiligere denne måneden og her kan du lese om årets vinnere.

Graviditet: Musikk gjennom vagina

Å synge for barn før de er født kan kanskje gi dem et lite fortrinn når de senere skal lære å snakke, ifølge blant annet denne studien.

Men denne studien, som har vunnet Ig Nobel-prisen for obstetrikk (studier i graviditet og fødsel), viser at fostre oppfatter musikk bedre hvis det spilles inne i morens vagina.

Katter former seg etter den beholderen de ligger i, akkurat som væske. (Foto: Okssi / Shutterstock / NTB scanpix)
Katter former seg etter den beholderen de ligger i, akkurat som væske. (Foto: Okssi / Shutterstock / NTB scanpix)

Fysikk: Katter er flytende

Det er nå påvist at katter kan anta flytende form. Franskmannen Marc-Antoine Fardin fra Universite Paris Diderot fikk Ig Nobel-prisen i fysikk for denne oppdagelsen.

Ideen kom fra bilder på internett av katter som ligger i alt fra håndvasker, skåler, krukker og bokser.

Fardin så at de formet seg etter den beholderen de lå i, akkurat som en isbre som langsomt flyter nedover et fjell.

– Det skaper faktisk noen interessante spørsmål om hva det vil si å være flytende, og jeg tenkte at det kunne brukes til å belyse noen seriøse emner innen reologi, studien av flytende materialer, sier han til The Guardian.

Studien er publisert i Rheology Bulletin.

Kaffe er særlig utsatt for skvulpinger, og risikoen for å søle er derfor høy når man går med en kopp. Ved å gå baklengs endrer man rytmen, og kaffen skvulper derfor mindre. (Foto: Ossile / Shutterstock / NTB scanpix)
Kaffe er særlig utsatt for skvulpinger, og risikoen for å søle er derfor høy når man går med en kopp. Ved å gå baklengs endrer man rytmen, og kaffen skvulper derfor mindre. (Foto: Ossile / Shutterstock / NTB scanpix)

Flytende dynamikk: Hvordan kaffe skvulper

Og mer flytende materiale: En ung koreansk forsker har undersøkt hvordan kaffe skvulper når man går med en kopp. Og om man kan dempe skvulpinger ved å gå baklengs.

Det kan man, men det kommer med en risiko:

Det «øker risikoen for å snuble over en stein eller kollidere med en kollega, som kanskje også går baklengs (det vil med sikkerhet forårsake søl)», står det i den vitenskapelige artikkelen.

Forskeren bak studien, koreanske Jiwon Han, gikk på videregående skole da han utførte studien.

Fredsprisen: Didgeridoo stopper snorking

Snorking kan ødelegge mye. Ikke minst andres søvn og den gode stemningen på soverommet. Derfor er fredsprisen ikke overraskende gått til forskning som viser at det å spille på musikkinstrumentet didgeridoo kan hjelpe mot snorking. Det skyldes kanskje at tungemusklene styrkes.

Så er spørsmålet om musikkene er mindre plagsom enn snorkingen. Men ifølge en av forskerne bak studien, Milo Puhan, er didgeridoo «ikke verre enn andre instrumenter.»

Didgeridoo er et langt trerør som man blåser gjennom. Det er utbredt som musikkinstrument blant aboriginene i Australia. (Foto: ChameleonsEye / Shutterstock / NTB scanpix)
Didgeridoo er et langt trerør som man blåser gjennom. Det er utbredt som musikkinstrument blant aboriginene i Australia. (Foto: ChameleonsEye / Shutterstock / NTB scanpix)

Ernæring: Vampyrer suger menneskeblod

Det stemmer faktisk. Vampyrflaggermus suger blod fra mennesker. Prisen i ernæring gikk til en studie som for første gang har dokumentert menneskeblod i kostholdet til vampyrflaggermus.

Flaggermusene som ble undersøkt, er fra Brasil. At det er funnet spor av menneskeblod i dem, er ifølge forskerne et uttrykk for at flaggermusenes leveområder har blitt endret og i høyere grad bebodd av mennesker og husdyr i stedet for flaggermusenes opprinnelige byttedyr.

Om det har effekt på blodtørsten til de som har blitt bitt, sier ikke studien noe om.

Biologi: Hun har penis, han har vagina

Biologiprisen ble gitt til et forskningsarbeid som kan rykke ved forståelsen av kjønn, vil nok noen mene. Andre vil si at det bare er insekter. En forskergruppe har i hvert fall undersøkt en spesiell art insekter i en grotte og oppdaget at hunnene har peniser og hannene har vaginaer.

De andre:

Økonomi: Prisen i økonomi gikk til to australske forskere som har undersøkt hvordan gambling påvirkes av krokodiller.

Anatomi: For studien av hvorfor gamle menn har store øre. En eldre studie utgitt i 1995. Svaret er at tyngdekraften trekker i dem, ikke at de vokser.

Medisin: Forskere har kartlagt hvor i hjernen det skjer reaksjoner når folk lukter på ost de ikke liker. Ja, det er rett og slett mulig å måle hvor mye folk hater ost. Og det har gitt en Ig Nobel-pris i medisin.

Kognisjon: Mange eneggede tvillinger ser ikke forskjell på seg selv og sin egen tvilling, viser en studie.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS