Hunder følger med på hvor mennesker retter oppmerksomheten. Foto: Maria Sbytova / Shutterstock / NTB scanpix

Hunder har flere ansiktsuttrykk når vi ser på

Hunders ansiktsutrykk speiler ikke bare deres sinnstilstand, men er forsøk på å kommunisere, viser ny forskning. 

Synes du hunder er søte når de ser på deg? Å se på mennesker med «valpe-øyne» er det utrykket hunder bruker oftest, ifølge en ny britisk studie. Forskerne målte hunders ansiktsutrykk mens de ble presentert for ulike situasjoner. Det viste det seg at de er mye mer utrykksfulle når et menneske ser på dem. 

– Funnene styrker beviset for at hunder er følsomme for oppmerksomhet fra mennesker, og at ansiktsuttrykkene er bevisste forsøk på å kommunisere, og ikke bare automatiske utrykk for følelser, sier forskningsleder Juliane Kaminski, i en pressemelding.

– Unik historie

Forskere har tidligere vist at selv mennesker uten erfaring med hunder, kan se om de er lei seg, glade eller sinte. Det ser ut til at vi har en magefølelse for hvordan hunder har det og hva de prøver å si. Kanskje er det også omvendt? Det kan virke som at menneskets beste venn har blitt spesielt god på kommunikasjon med oss gjennom en lang, felles historie.

    – Tamme hunder har en unik historie – de har levd side om side med mennesker i 30 000 år og i løpet av den tiden virker det som at genetiske forandringer har gitt hunder større evne til å kunne kommunisere med oss, sier Kaminski.

    De fleste pattedyr har ulike ansiktsuttrykk. Men forskerne vet ikke hvor mange av utrykkene som brukes for å kommunisere med andre, og hvilke som er mer en ufrivillig respons på sinnstilstand.

    Tidligere har den gjeldene oppfatningen vært at dyrs ansiktsutrykk er direkte knyttet til følelsene. Men i hvor stor grad tilpasser dyret ansiktsutrykkene sine til den som ser på?

    Filmet hundenes ansikter

    Når hunder gjør øynene store og runde vekker det empati. Foto: Sundays Photography / Shutterstock / NTB scanpix

    24 hunder av ulik rase og alder deltok i den nye studien. Hver hund var plassert i bånd en meter fra et menneske. Personen vekslet mellom å ha oppmerksomhet på hunden, og snu seg vekk.

    Hundens ansikt ble filmet, og et avansert dataprogram kunne gjøre nøyaktige analyser av hvordan musklene i ansiktet dannet ulike utrykk. 

    Mat er en sterk stimuli som bringer fram følelser i hunden. Forskerne ville derfor gi hunden mat både med og uten menneskelig kontakt. Ville maten alene bringe frem tydelige ansiktsuttrykk?

    Nei, fant forskerne ut. Det var først når et menneske så på den, at hunden viste ansiktsutrykk, både med og uten mat involvert. Derfor mener forskerne dette taler for at hunders ansiktsutrykk er mer enn gjengivelse av følelser, det er aktiv kommunikasjon. 

    – Vi kan nå være sikre på at forekomsten av ansiktsuttrykk er basert på oppmerksomhet fra de som ser på den, og er ikke bare et resultat av at hunden er ivrig, sier forskningsleder Juliane Kaminski. 

    De to mest brukte utrykkene var å ta ut tunga, eller å lage såkalte valpe-øyne. For å lage valpe-øyne gjør  hundene øynene sine større ved å heve brynene. Store øyne minner oss om barn, og vekker automatisk omsorgsfølelsen i oss, dette har tydligvis hundene lært å bruke til sin fordel gjennom tidene.

    Lurer seg unna om man ikke ser

    Det er gjort flere forsøk tidligere som peker på at hunder er opptatt av hvor menneskers oppmerksomhet befinner seg. I et tidligere forsøk viste det seg at hunder mye oftere griper sjansen til å stjele mat eller være ulydige når de oppfatter at mennesket ikke følger med.

    Forskere har også vist at hunder kan følge blikket til mennekser om man først har fått øyekontakt. Dermed kan man be hunden flytte oppmerksomheten til et sted, kun ved å vise det med blikket. 

    Referanse:

    Juliane Kaminski mfl: Human attention affects facial expressions in domestic dogs. Sientific reports. 19. oktober 2017

    Powered by Labrador CMS