NVE: - Breene fortsetter å smelte

Over to av tre breer ble mindre i 2013, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Mange breer har trolig ikke vært så små siden middelalderen.

Isbreen Østre Okstind har blitt 40 meter mindre i år, og er den breen som har trukket seg mest tilbake.

– Dette er som forventet, men det er likevel grunn til bekymring. Den globale trenden er at breene minker, og vi regner med at dette skal fortsette ganske lenge, sier senioringeniør Hallgeir Elvehøy i NVE til NTB.

– Etter at breene ble større på 90-tallet, er trenden at breene har trukket seg tilbake siden begynnelsen av 2000-tallet. Det er spesielt mange av breene på Vestlandet som nå er mindre enn de har vært på veldig lenge, sier Elvehøy.

Selv om NVE har god oversikt over hvor store breene har vært tilbake i tid, sier han at det er vanskelig å fastslå hvor små de har vært på sitt minste.

– Likevel er det nærliggende å tro at de ikke har vært så små siden varmetiden i middelalderen for rundt 900 år siden, sier Elvehøy.

Selv om tilbakegangen i år er noe mindre enn i 2012, er det ingen grunn til å puste lettet ut, ifølge senioringeniøren.  (NTB)

Powered by Labrador CMS