De foreløpige tallene for 2018 viser en økning på 4,1 prosent i nordmenns forbruk på norske feriedestinasjoner. Tallene for 2019 er ikke klare ennå. I 2020 tyder alt på en ytterligere oppgang ettersom mange nordmenn sier at de vil feriere i hjemlandet i år på grunn av koronapandemien.

Stadig flere nordmenn ferierer i Norge

Norske husholdninger brukte vel 105 milliarder feriekroner i Norge i 2018, en økning på over 4 prosent fra året før. I 2020 kan tallet gjøre et nytt byks.

I 2018, et år med en lang og snørik vinter etterfulgt av en lang og varm sommer, var det norgesferiene som vokste mest, viser de foreløpige beregningene fra Statistisk sentralbyrås satellittregnskap for turisme.

Økningen, korrigert for prisvekst, var på 4,1 prosent fra 2017 til 2018.

Etterspørselen fra de utenlandske turistene viste også solid vekst fra 2017 til 2018. De brukte over 55 milliarder kroner i Norge i 2018 – en økning på 3,4 prosent fra året før.

De utenlandske turistene anslås å ha stått for knapt 30 prosent av det samlede turistkonsumet i Norge i 2018.

Endrede ferieplaner

På grunn av koronakrisen har ferieplanene for mange nordmenn blitt endret i 2020. Mens mange planla å dra til utlandet i sommer, er det flere signaler på at mange nå planlegger ferie hjemme i Norge istedenfor.

En undersøkelse InFact gjorde tidligere i april på oppdrag fra NAF, viste at 12 prosent av de spurte har endret planene for sommerferien på grunn av at økonomien er påvirket av utbruddet, mens 35 prosent har endret planene på grunn av reiseforbudet.

Båt og bobil selger unna

Samtidig melder både båtbransjen og bobilbransjen om en eksplosjon i salget den siste tiden. Bare i påskeuka hadde Finn.no over 1,2 millioner besøk på sine båtsider, melder NRK.

– Vi ligger foran omsetningen på båt og motorsalg fra i fjor., sier Olav Eriksen i Skjebergkilens Marina.

Også flere som selger og leier ut bobiler, melder om økt antall henvendelser fra nordmenn etter at utlendingene begynte å avbestille da koronatiltakene ble iverksatt i Europa.

Powered by Labrador CMS