Sverigedemokraterna har lokket til seg flere velgere i svenske utkantstrøk, mens det tradisjonelle bondepartiet Centern taper. Her er Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson under partiets valgvake.

Professor: Sverigedemokraterna er blitt det nye arbeiderpartiet

Mens Sverigedemokraterna går fram på bygda, vinner Socialdemokraterna terreng i storbyene. Avstanden mellom by og land har økt siden forrige valg.

Sverigedemokraternas (SD) framgang i utkantstrøkene bidrar til at det politiske kartet over Sverige må tegnes på nytt. Både Socialdemokraterna (S) og Centerpartiet (C) finner nå stadig flere velgere i storbyene.

Sverigedemokraterna, som ble nest største parti under søndagens valg, har hatt framgang i store deler av landet. Men aller best har det gått i grisgrendte strøk og på mindre steder et stykke unna storbyer som Stockholm, Göteborg og Malmö.

– SD befester stillingen som det nye arbeiderpartiet, mener Jonas Hinnfors, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet.

Kaprer arbeidere

Trenden vises ikke minst nord i Sverige, der mange tradisjonelt røde distrikt nå får konkurranse.

I Vilhelmina i Västerbotten klatrer SD over ni prosentpoeng og i Gällivare Norrbotten øker det med syv prosentpoeng.

I flere avsidesliggende distrikter er partiet det største med en støtte på over 30 prosent.

Hinnfors peker på at SD ifølge SVTs valgdagsmåling er blitt nesten like stort som Socialdemokraterna når det kommer til arbeidervelgere.

– Dette er et utpreget parti der partilederen og holdningen har en ikke-akademisk framtoning, og det har de lyktes veldig godt med. Det er en utvikling som fortsetter etter å ha pågått i mange år, og de andre partiene har ikke lyktes å stå imot dette, sier han til nyhetsbyrået TT.

– Stemmer etter lommeboka

Anders Lidström, professor i statsvitenskap ved Umeå universitet, tror det er lommeboka og ikke minst drivstoffprisene som har bidratt til SDs framgang i utkantstrøk.

– Til slutt kan bensinprisen ha spilt inn, absolutt. De profilerer seg ikke som et sterkt miljøparti, og det kan sikkert lokke velgere som opplever at de umiddelbare problemene med høye priser er viktigere enn usikre og langsiktige forhold som gjelder klima, sier Lidström.

For Socialdemokraterna, som øker med over to prosentpoeng i valget, har de nye velgerne først og fremst kommet i storbyene.

Partiet ligger an til å miste regjeringsmakten, men mye tyder på at partiet kommer til å styre både Stockholm, Göteborg og Malmö de neste fire årene.

– Socialdemokraterna blir mer og mer et tjenestemannsparti for middelklassen. Av alle som har stemt på S, er det nå like mange tjenestemenn som arbeidere, sier Hinnfors.

Mister appell på landsbygda

For Centerpartiet ble valgnatten alt annet enn en lykkelig historie.

Partiet har gått tilbake nesten to prosentpoeng siden valget i 2018. Det aller største tapet kom på landsbygda, selv om partiet profilerer seg mot dem som bor nettopp her.

Centerpartiets leder Annie Lööf under valgvaken på SVT søndag kveld. Partiet mister oppslutning på bygda og får flere velgere i byene. Alt i alt går det tilbake. Til venstre SVTs politiske kommentator Mats Knutson.

Ifølge Hinnfors er partiet i ferd med å bytte ut velgerbasen sin. Det er ikke lenger bøndenes parti, mener han.

– Tanken har vært at man har forsøkt å være det liberale gründerpartiet for småbedrifter, men man har ikke greid å gjøre det helt troverdig, sier han.

Anders Lidström peker på at partiet har satset på saker som folk på bygda ikke er spesielt opptatt av. Mennesker på bygda er ikke nødvendigvis en venn av frie markeder, fastslår han.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS