Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) er fornøyd med at Unit og en rekke utdanningsinstitusjoner i Norge har forhandlet fram en avtale med Elsevier, verdens største forskningsforlag, om en avtale om åpen publisering. (Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix)

Avtale om åpen publisering av norsk forskning er inngått med viktig forskningsforlag

Norske forskningsinstitusjoner har inngått en avtale med Elsevier, verdens største forskningsforlag, om åpen publisering av norske forskningsartikler.

Avtalen gjelder fram til 2021 og gjør at norske forskere kan publisere et betydelig antall artikler åpent hvert år i om lag 1400 av Elseviers tidsskrifter, uten at det blir noe dyrere. Kostnadene for publisering ligger innenfor rammen for det institusjonene betaler i dag.

Samtidig opprettholdes lesetilgangen for de norske institusjonene til artikler som ennå ikke er åpne i abonnementstidsskriftene, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Avtalen er fremforhandlet av Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (Unit) sammen med Universitetet i Oslo, Universitet i Bergen, NTNU og UiT Norges arktiske universitet.

– Avtalen vil omfatte 90 prosent av den norske publiseringen i Elseviers tidsskrifter. Elsevier og Unit vil jobbe sammen for å få inkludert de viktigste av de resterende 10 prosent av tidsskriftene i løpet av avtaleperioden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Nybø påpeker at flere viktige medisinske og naturvitenskapelige tidsskrifter er utenfor avtalen.

– Det betyr at vi må fortsette å holde trykket oppe overfor forlagene for at våre fremste forskere skal kunne publisere åpent også i de mest prestisjetunge tidsskriftene, sier Nybø.

Regjeringens mål er at alle norske vitenskapelige artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024.

Powered by Labrador CMS