Forskeren Fariba Adelkhah har vært fengslet i Iran siden juni 2019.
Forskeren Fariba Adelkhah har vært fengslet i Iran siden juni 2019.

Fengslet fransk forsker avslutter sultestreik i Iran

Den fransk-iranske forskeren Fariba Adelkhah, som siden juni har sittet fengslet i Iran, har avsluttet en seks uker lang sultestreik, opplyser hennes forsvarer.

Publisert

– Adelkhah besvarte en forespørsel fra siville og politiske aktivister og gjorde slutt på sultestreiken ved middagstider i dag, sier forsvareren Said Dehghan.

Dehghan sier han er lettet over at Adelkhah har avsluttet sultestreiken, som har pågått siden 24. desember, men bekymret over at hun er i dårlig forfatning.

– Hennes mentale og fysiske tilstand er ikke bra. Hun er blitt svekket. Stemmen hennes var vanskelig å høre, og hun sliter med å gå, sier forklarer han.

Fariba Adelkhah er forsker i antropologi og samfunnsvitenskap ved eliteuniversitetet Sciences Po i Paris. Hun er ekspert på sjiaislam.

Iran droppet i januar anklager om spionasje fra siktelsen mot henne, men tre andre punkter opprettholdes. Det er uklart hva disse handler om.

Ifølge det franske utenriksdepartementet har hun siden pågripelsen blitt nektet konsulære tjenester.

Hennes kollega, Roland Marchal, ble pågrepet mens han besøkte henne, ifølge Dehghan, som forsvarer begge to. Saken har ført til økt spenning mellom Iran og Frankrike, som har bedt iranerne løslate de to som et tegn på velvilje.

Iran har gjentatte ganger kritisert Frankrike for det de mener er innblanding i saken. Iran anerkjenner ikke doble statsborgerskap.