Legemiddelselskapet Biogen og Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har sendt ut en advarsel til norske leger. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)
Legemiddelselskapet Biogen og Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har sendt ut en advarsel til norske leger. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Fem pasienter fikk vannhode etter Spinraza-behandling

Leger i Norge blir advart om en ny alvorlig bivirkning ved bruk av Spinraza-medisin. Fem personer har fått vannhode etter Spinraza-behandling.

Det er legemiddelselskapet Biogen og Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) som har sendt ut advarselen til norske leger. Ingen av de fem personene med vannhode er norske, skriver Dagens Medisin.

– Dette er en meget alvorlig bivirkning. Det er derfor svært viktig at leger og pårørende er oppmerksomme på symptomer, slik at pasientene får nødvendig undersøkelse og behandling så raskt som mulig. Ubehandlet kan hydrocephalus medføre alvorlige komplikasjoner, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Vannhode, kalt hydrocephalus i medisinmiljøet, kjennetegnes ved for mye hjernevæske i hjernen. Symptomene er oppkast, hodepine, nedsatt bevissthet og økning i hodeomkrets hos barn. Fire av de fem som fikk påvist bivirkningen, var barn.

Spinraza brukes til behandling av barn med muskelsykdommen spinal muskelatrofi. Spinraza har ført til en stor debatt fordi medisinen var for dyr. Det ble imidlertid en enighet om prisen, men kun pasienter under 18 år vil kunne få behandlingen.

I slutten av juli besluttet Pasientorganisasjonen SMA Norge å stevne staten inn for retten fordi det bare er pasienter under 18 år som får medisinen.

Powered by Labrador CMS