Nordmenn frykter klimaendring

Åtte av ti spurte nordmenn frykter klimaendringer. Men bare et mindretall vil endre sine bilvaner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En fersk undersøkelse Opinion har gjort for Aftenposten viser at nordmenn tar endringer i klima svært alvorlig. I alt 81 prosent sier de i stor grad eller noen grad frykter klimaendringer som skyldes økt drivhuseffekt.

- En overveldende stor andel sier de frykter klimaendringer. Det er veldig bra at det er så stor bevissthet rundt klimaspørsmål, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV).

Hun tror det er den brede enigheten blant verdens forskere om klimaendringene som nå sprer seg til folk flest.

Selv om folk åpenbart er mer bevisst om klimaendringer, er de fortsatt lite villig til å gjøre noe med sine egne bilvaner eller betale høyere miljøavgifter på bensin.

På spørsmål om folk vil endre sin egen bruk av bil av hensynet til klima, svarer 54 prosent nei. Hele 64 prosent mener det vil være galt å øke bensinavgiftene selv om miljøvern brukes som begrunnelse.

- Det er en stor utfordring for oss alle å se at våre individuelle handlinger har konsekvenser for klimaet. Jeg vil ikke moralisere over folks bilbruk. For noen kan være vanskelig å klare seg uten. I stedet tar jeg det som en utfordring til oss politikerne å bygge ut mer og bedre kollektivtransport, sier Bjørnøy til Aftenposten.

(NTB)

Powered by Labrador CMS