Forskere vil slukke skogbranner med sprengstoff

Nå testes den utradisjonelle teknikken.

Det kan høres ut som en veldig dårlig idé å slukke en brann med sprengstoff. Men australske forskere mener det faktisk alvorlig.

Ingeniør Graham Doig fra University of New South Wales har nettopp gjennomført eksperimenter med den utradisjonelle metoden, og han håper den kan bli en del av kampen mot alvorlige skogbranner i Australia.

– Teknikken har blitt brukt til å slukke branner i olje- og gassbrønner. Så vi tror den også kan overføres til skogbranner, sier forskeren Graham Doig i en video produsert av University of New South Wales.

Som å blåse ut et lys

Den nye metoden bygger på prinsipper som kan minne om noe så enkelt som å blåse ut et lys.

Ifølge en pressemelding fra University of New South Wales sender eksplosjonen ut en sjokkbølge og en stor mengde luft som kan avskjære flammene fra brenselet.

Graham Doig har testet metoden på et testsenter hvor han brukte et fire meter langt eksplosjonsrør av stål.

Røret produserte en konsentrert sjokkbølge som ble rettet mot en meterhøy flamme. Det var propangass som brant, men da eksplosjonsrøret ble rettet mot ilden, ble den slukket.

– Den plutselige endringen av trykket skjøv flammen vekk fra brenselet, sier Doig i pressemeldingen.

Sprengstoff fra helikopter

Den australske forskeren vil nå forsøke å bruke sprengstoff til å avskjære en skogbrann.

– En brann beveger seg svært raskt hvis den kommer opp i tretoppene. Hvis ilden fortsatt ulmer eller brenner i skogbunnen, beveger den seg bare med en brøkdel av farten, og det gir brannfolkene ekstra tid, mener Doig.

Ideen hans er blant annet at helikoptre skal frakte sprengstoffet til områder hvor det er vanskelig å bruke tradisjonelle metoder.

De alvorlige skogbrannene som har herjet store deler av Australia i de siste årene, viser at det er behov for nye våpen i kampen mot ilden.

Så sent som i februar i år ble delstaten Victoria rammet av omfattende branner. Det skjedde nøyaktig fem år etter at 173 mennesker mistet livet i skogbranner i samme område. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS