Ingen vet hvem som har tatt bildene som ble funnet på minnepinnen i avføringsprøven. (Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix)
Ingen vet hvem som har tatt bildene som ble funnet på minnepinnen i avføringsprøven. (Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix)

Minnepinne med bilder funnet i frossen selbæsj

Forskere i New Zealand oppdaget nylig noe de ikke hadde ventet å finne: I en frossen prøve med selavføring lå en minnepinne med bilder.

Publisert

Bildene viste treffende nok lekne sjøløver. Det tok riktignok litt tid å finne ut, ettersom minnepinnen måtte rense og tørke ganske lenge før det gikk an å sette den inn i en PC og undersøke innholdet. Med tanke på hvordan den var blitt «oppbevart», skal minnepinnen ha vært i nokså god stand.

Minnepinnen lå skjult dypt i en avføringsprøve, opplyser New Zealands havforskningsinstitutt. Prøvene hadde ligget i en fryser i rundt et år, og minnepinnen dukket opp da forskerne tinte prøven for å undersøke den. Avføringen var samlet inn av en veterinær som i november 2017 ble sendt for å ta seg av en syk leopardsel lengst sør på den sørligste av de to store øyene som utgjør New Zealand.

– Det er veldig bekymringsfullt at disse flotte antarktiske dyrene får plastbiter som dette i seg, sier Jodie Warren. Hun jobber som frivillig og var den som fant minnepinnen. Samtidig vil forskerne gjerne komme i kontakt med fotografen, men alt de har å gå på så langt er at tuppen av en blå kajakk er synlig på bildene.

– Hvis det er dine bilder, og du vil ha tilbake minnepinnen, så kommer det til å koste deg. Forskerne vil gjerne ha flere avføringsprøver fra leopardsel, skriver instituttet.