Napoleon ikke arsenikkdrept

Roma (NTB-AFP): Napoleon Bonaparte døde ikke av arsenikkforgiftning, viser en ny studie foretatt av italienske forskere. Innholdet av arsenikk i den franske keiserens hår var ikke uvanlig høyt etter datidens forhold, mener forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Napoleon var ikke mer enn 51 år gammel da han døde på den isolerte lille øya St. Helena i Sør-Atlanteren i 1821. I ettertid har det vært hevdet at hans gamle britiske erkefiender tok livet av ham med arsenikk.

Denne teorien finnes det ikke noe vitenskapelig belegg for, het det i en rapport fra Italias institutt for kjernefysikk (IFIN) mandag.

Instituttet har sammenlignet strå fra Napoleons hår med hårstrå fra andre mennesker i en atomreaktor i norditalienske Padova.

- Forskningsresultatene viser at arsenikkonsentrasjonen i menneskers hår for to århundrer siden var 100 ganger større enn i dag. Hos keiseren og hans samtidige finner man mengder av stoffet som i dag ville føre til påstander om forgiftning, het det i IFINs rapport.

Italienske og franske museer har bidratt til forskningen med hår som ble klippet fra Napoleons hode da han var barn, under hans eksil på Elba i 1813-15 og under fangenskapet på St. Helena.

Lokkene er sammenlignet med hår fra hans første kone og hans sønn.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS