Glemske mus husker igjen

Amerikanske forskere har klart å gi minnene tilbake til demente mus. Håpet er at vi en dag kan bruke de samme teknikkene for å kurere Alzheimer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alzheimer og 50 andre typer demens gjør noen helt spesielle forandringer i hjernen. De lager rett og slett en slags små floker i nervetrådene der inne. Disse ser ut til å være forbundet med et protein ved navn tau.

Mus som er genmodifiserte slik at kroppen lager haugevis av tau-proteiner, ser nemlig ut til å få mye flere nerveknuter i hodet enn normalt. I tillegg blir de glemske, og får lærevansker, melder Nature.

Men da et team av forskere fra University of Minnesota stoppet overproduksjonen av tau, så glemske mus ut til å få tilbake noen av de tapte minnene sine. Det rare var at gnagerne klarte seg bedre, selv om hjernen fremdeles hadde knuter og floker.

Det er rett og slett mulig at tau-proteinene i seg selv lager mer krøll i hukommelsen, enn det knutene gjør, mener forskerne.

Stoppet demens

Teamet fra Minnesota jobbet med mus som lager 13 ganger mer tau enn normalt. Forskerne trente dyra til å finne veien igjennom en labyrint som var halveis fylt med vann.

I tremånedersalderen klarte ikke gnagerne lenger å huske veien til tørt land. På dette tidspunktet hadde de også fått de karakteristiske flokene i hjernen.

Da forskerne slo av mekanismen som lagde tau-proteiner, skjedde det imidlertid noe ganske overraskende. Musene fikk tilbake deler av hukommelsen.

De husket fremdeles bare halvparten så godt som friske mus, men hukommelsen var likevel dobbelt så god som hos gnagere som fortsatt overproduserte tau.

Må lete videre

Resultatene kan indikere at hukommelsestapet som følger demens forårsakes av tau-proteiner, og ikke knutene, skriver Nature.

Hvilken tau-type som er synderen, og hva man kan gjøre med saken, er imidlertid en smule i det blå.

- Vi må finne fram til den formen av tau som forgifter nevronene, sier forsker Karen Ashe til Nature.

Referanse:

K. SantaCruz, J. Lewis, T. Spires, J. Paulson, L. Kotilinek, M. Ingelsson, A. Guimaraes, M. DeTure, M. Ramsden, E. McGowan, C. Forster, M. Yue, J. Orne, C. Janus, A. Mariash, M. Kuskowski, B. Hyman, M. Hutton, K. H. Ashe, Tau Suppression in a Neurodegenerative Mouse Model Improves Memory Function, Science, Vol. 309, Issue 5733, p 476-481, 15. juli 2005.

Powered by Labrador CMS