Annonse

TV'en skjerper seg

Dagens fjernsynsbilde er uskarpt og slørete, en overlevning fra sekstitallet. Men sløret trekkes til side. Høyoppløselig fjernsyn kommer endelig til Europa. På radio- og fjernsynsmessen IFA hadde flatskjermene virkelig skjerpet seg. Allerede nå kan norske seere oppleve spillefilmer i høy oppløsning via satellitt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyoppløselig fjernsyn kalles også HDTV, og kan blåses opp til femdobbelt størrelse av vanlig fjernsyn uten at skarpheten lider. Særlig spillefilm og naturprogrammer vil tjene på de store, skarpe bildene i bredformat 16:9. Teknologien finnes, men ennå er programtilbudet begrenset.

Ny generasjon fjernsynsapparater

På radio- og fjernsynsmessen IFA i Berlin viste produsentene nye apparater som er klargjort for HDTV. Bransjeorganisasjonen EICTA har lansert en HD Ready-merking av fjernsynsapparater som sikrer at de oppfyller standardiserte minimumskrav. HD Ready-fjernsyn finner du allerede i butikkene.

For å merkes HD Ready, må apparatet kunne vise minst 720 bildepunkter i høyden. Dette tilsvarer den dårligste av de aktuelle HDTV-standardene. Apparatet må også kunne klare å ta imot signaler med høyere oppløsning, selv om de ikke kan utnytte dem fullt ut. Endelig må apparatet ha inngang for kodede digitale signaler, altså ikke bare den gammeldagse SCART-pluggen.

Begrenset programtilbud

"Skapt for HDTV: Verdens største LCD-fjernsyn. 82-tommer fra Samsung, vist på IFA-messen i Berlin"

Allerede i dag overføres HDTV-kanaler via satellitt. Canal Digital sender filmkanalen C More Film i beste HDTV-kvalitet. Filmbransjen er redd for piratkopiering, så signalene er digitalt kodede. Du må ha en ny satellittmottaker med kodet digitalutgang for å se film i HDTV. Få har det i dag.

Det kan lønne seg å vente litt med å kjøpe ny satellittmottaker. I løpet av neste år vil trolig satellittselskapene ta i bruk et nytt og mer effektivt system for overføring, MPEG-4. Dagens mottakere kan ikke ta imot MPEG-4. Programtilbudet vil også bli større, med blant annet Champions League og VM i fotball i 2006 som høydepunkter.

Norsk TV2 har ingen HDTV-planer, og heller ingen produksjonsanlegg for HDTV, i følge transmisjonssjef John Kjellevold.

NRK derimot vil innføre HDTV gradvis i sine vanlige kanaler NRK1 og NRK2, kan teknologidirektør Arild Hellgren fortelle. Det betyr at HDTV-programmer vil dukke opp fra tid til annen, både via satellitt og de nye digitale bakkesenderne.

Timeplanen er foreløpig usikker, men MPEG-4 vil være standard i første generasjons mottakere for bakkesendinger.

Fotball-VM fra Sverige?

"Christina Jutterström"

Christina Jutterström fra Sveriges Televisjon har gått friskt ut og lovet overføring av VM i fotball fra Berlin sommeren 2006 via bakkenettet. Dette blir i så fall en verdenspremiere for bakkesendt HDTV. Senderselskapet Teracom får ansvaret for disse overføringene, og informasjonsdirektør Christer Lundin er vag om tekniske løsninger. Et forsøksprosjekt er i gang, men valg av mottakertype er ikke avklart.

Trolig har SVT lovet i overkant av hva Teracom kan holde. Resultatet kan bli at sendingene går i HDTV uten at særlig mange har mottakere til å se dem. Uansett viser utspillet at public service-selskapene er interessert i HDTV.

BBC planlegger en fullstendig omlegging til HDTV rundt 2010, men sliter foreløpig med å finne ledige frekvenser. En midlertidig nødløsning kan være å la seerne laste ned HDTV-programmer i langsomt tempo til harddisk om natta, slik at de er klare for avspilling neste dag.

Hjemmekino på super-DVD

"Blu-ray DVD-spiller fra Philips"

En ny generasjon DVD-spillere kommer snart i butikkene, men foreløpig er det krig mellom to ulike formater. Begge kan vise HDTV.

Bak Blu-Ray-DVD står blant andre Philips og Sony samt filmselskapene Columbia Tri-Star, Fox og Buena Vista. Konkurrenten HD DVD er utviklet av Toshiba og NEC, med støtte fra filmselskapene Warner Bros, Universal og Paramount.

Begge systemer bruker en blå laserstråle for å avlese et mye mer tettpakket datamønster enn på en vanlig DVD. Derfor kan super-DVD lagre opp til 64 Gigabyte med data, mer enn nok for en spillefilm i HDTV.

I første omgang vil nye PCer bli utstyrt med spillere som også kan brenne super-DVD-plater. Philips viste på IFA-messen i Berlin en Blu-Ray-skriver som kommer på markedet allerede i høst.

Da begge parter vet at en formatkrig demper kjøpelysten, er forhandlinger i gang for å lage en fellesløsning. Slikt tar tid.

Filmselskapene er nervøse for piratkopiering og holder også igjen. Det kan ennå drøye før spillefilmer i høy oppløsning finner veien til butikkhyllene, tross febrilske pressemeldinger fra konkurrentene om det motsatte.

HDTV for det store lerret

"HDTV videoprosjektør"

Bare i stort format kan HDTV-bildet vise hva det er godt for. Derfor er video-prosjektører som skapt for HDTV. De fleste av dagens modeller kan ikke vise HDTV med full skarphet, men nye modeller kommer.

De første prosjektørene med full HDTV-oppløsning var utstilt på IFA-messen. De vil få HD Ready-merking, akkurat som fjernsynsapparater.

Seint - men godt

Utenfor Europa har HDTV vært i salg lenge. Japan var først ute med et analogt (ikke-digitalt) system allerede på 1990-tallet. Systemet er fortsatt i drift! Mottakerne er dyre og eksklusive.

Japan har også sitt eget digitale HDTV-system for bakkenett som har vært i drift siden 2003.

I USA begynte flere kringkastingsselskaper å sende digitalt HDTV over satellitt i 2002 og gjennom kabel i 2003. I dag har USA det største HDTV-markedet, med sitt eget digitale sendersystem.

EU-kommisjonen utarbeidet en standard for HDTV på 1980-tallet som var delvis analog, delvis digital. Denne HD-MAC-standarden ble aldri utbredt, fordi den tok for stor plass i frekvensbåndet. Dermed kom HDTV i bakleksa i Europa.

Først nå er teknologien moden for et nytt forsøk. Digital kringkasting og nye måter å spare plass i frekvensbåndene har gitt Europa det mest framtidsrettede HDTV-systemet i verden. Europa kommer seint, men godt!

Les mer:

Nordisk nettsted for HDTV - foreløpig svensk-dominert, blant annet med produktinformasjon og kortfattet beskrivelse av HD Ready-standarden.

Internasjonalt nettsted med nyheter om super-DVD - både Blu-Ray og HD DVD.

Powered by Labrador CMS