Dette er en rekonstruksjon av «rangeomorf» fra 635–541 millioner år siden, i perioden ediacarium. De fleste var om lag ti centimeter høye, mens noen vokste til to meter. De levde overalt i de forhistoriske verdenshavene.  (Foto: Jennifer Hoyal Cuthill, University of Cambridge)
Dette er en rekonstruksjon av «rangeomorf» fra 635–541 millioner år siden, i perioden ediacarium. De fleste var om lag ti centimeter høye, mens noen vokste til to meter. De levde overalt i de forhistoriske verdenshavene. (Foto: Jennifer Hoyal Cuthill, University of Cambridge)

Mystiske vesener forsvant plutselig for 600 millioner år siden

Disse vesenene var blant de aller første dyreartene og dominerte  verdenshavene i sin storhetstid. 

For 600 millioner år siden var havet fullt av noen mystiske, juletrelignende vesener, rangeomorfer. Forskere har hatt problemer med å forstå hvorfor de plutselig døde ut, men nå mener engelske forskere at de har funnet svaret, skriver Livescience.

De har samlet og undersøkt fossiler fra hele verden og skapt 3D-rekonstruksjoner av de merkverdige vesenene. Det har ført til ny kunnskap om hvordan de levde og døde.

Nye havforhold og svømmende fiender

De viktigste grunnene til at vesenene forsvant, var nye havforhold og rovdyr som kunne svømme.

Forskerne mener at vesenene absorberte næring direkte gjennom sine juletreaktige kropper. Derfor trivdes de der det var mye næring i vannet. Det fikk fatale følger når den kjemiske sammensetning i verdenshavene begynte å endre seg.

Som dagens koraller var disse vesenene immobile. De kunne derfor ikke hamle opp med svømmerne, som raskt vant frem i den kambriske perioden (540 til 490 millioner år siden).

– Når den kambriske perioden begynte, kunne ikke artene fra den forrige perioden, ediacarium, overleve. Siden den gang har verden ikke sett lignende vesener, fortalte forskningsleder Hoyal Cuthill i en pressemelding i forbindelse med at studien ble publisert i tidsskriftet PNAS nylig.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS