Myk landing for «Endeavour»

Cape Canaveral (NTB-Reuters): Romferja «Endeavour» tok bakken på slaget klokka 18.32 norsk tid, som planlagt. Verken orkan eller en liten flenge i varmeskjoldet påvirket landingen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Gratulerer! Velkommen hjem! Dere har gitt høyere utdanning en ny mening, sa bakkekontrollen til kaptein Scott Kelly og de seks andre astronautene etter den tilsynelatende perfekte landingen.

Uten dramatikk kunne romferja lande på Cape Canaveral i Florida. Selve landingen var fremskyndet med ett døgn på grunn av frykt for at orkanen Dean kunne ramme bakkekontrollen i Houston.

Grønt lys

NASA ga tidligere på dagen grønt lys for at «Endeavour» kunne gå ut av banen rundt Jorda og ta seg gjennom atmosfæren, selv om varmeskjoldet fikk en flenge under oppskytingen.

De sju astronautene har oppholdt seg 13 dager i verdensrommet og levert viktige komponenter til den internasjonale romstasjonen ISS.

Romferjas mannskap på to kvinner og fem menn begynte mange timer i forveien å forberede seg på landingen.

Tidligere ble det antydet at bakkekontrollen i Houston i delstaten Texas kanskje måtte flyttes til Florida på grunn av orkanen, men tirsdag så denne faren ut til å være over.

- Orkanen utgjør liten eller ingen fare for Houston, opplyste NASA.

Romvandring

I helgen avsluttet astronautene om bord i «Endeavour» en fjerde romvandring, som ble kortere enn planlagt fordi romferja måtte framskynde avgangen fra den internasjonale romstasjonen ISS.

Den vanlige rundturen rundt ISS for å ta bilder ble avlyst fordi mannskapet fikk det for travelt med å gjøre seg klare til å dra.

I forrige uke sjekket astronautene romferjas varmeskjold ved hjelp av en ny robotarm med avansert kamera- og laserutstyr. De så etter mulige skader som meteoritter og annet «drivgods» i verdensrommet kunne ha påført skjoldet. Skjoldet er laget av keramiske fliser.

Bekymret

NASA har vært bekymret for svikt i varmeskjoldet etter at en slik svikt i 2003 utløste katastrofen med romferja «Columbia». Alle de sju om bord omkom da «Columbia» kom inn i atmosfæren, og den voldsomme friksjonen fikk varmeskjoldet til å bryte sammen og hele romferja gikk i oppløsning.

Dette førte til at amerikanerne ikke skjøt opp en romferje på to og et halvt år. «Endeavour» fikk en liten flenge i varmeskjoldet sitt ved oppskytingen 8. august, da en bit isolasjonsmateriale løsnet fra den utvendige drivstofftanken og traff varmeskjoldet.

NASA har varslet at det ikke blir aktuelt å gjennomføre de to oppskytningene som er planlagt senere i år, en i oktober og en i desember, før problemet med isolasjon som løsner er løst. Om nødvendig vil disse ferdene bli utsatt, sier romferjeprogrammets sjef Wayne Hale.

(NTB)

Powered by Labrador CMS