Adventsmagi bak murene

Da de tøffe gutta hørte studentene fra Musikkhøgskolen fremføre "Deilig er jorden", falt det noen tårer i Oslo fengsel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

”Jævlig bra valg å synge Deilig er jorden i et fengsel”.

Dette var en spontan kommentar fra en innsatt etter konserten.

Men den samme mannen kom bort til studentene og takket dem, fordi de hadde gitt ham noe godt å ta med tilbake til cella denne jula.

Studenter ved Norges musikkhøgskole hadde adventskonsert for de innsatte i flere fengsler i adventstida. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Nær 60 konserter

Når julefreden senker seg kan førstelektor Bente Almås ved Norges musikkhøgskole (NMH) se tilbake på nærmere 60 konserter i norske fengsler.

Fengselsprosjektet er et forsknings- og utviklingsprosjekt som handler om møtet mellom mennesker og musikk.

Prosjektet har pågått siden våren 2011. Almås og musikkstudenter fra ulike kull ved NMH har besøkt Ila, Ullersmo, Bredtveit og Oslo fengsel pluss Politiets utlendingsenhet på Trandum.

Med seg til fengslene har de hatt musikk til en gruppe som ikke har så lett tilgang på konserter eller andre kulturtilbud.

Uro og gjesping

forskning.no fikk bli med da musikk- og helsestudenter fra NMH hadde adventskonsert for de innsatte i Oslo fengsel, like oppunder jul.

I denne adventstiden møtte studentene et publikum som utfordrer og gir dem nye tanker om sin musikkutøvelse.

Da rundt 50 innsatte og nesten like mange fengselsbetjenter kom inn i det nye aktivitetsbygget for å overvære konserten, var studentene spente på hvordan dette skulle gå.

De hadde hatt to konserter i Ullersmo fengsel dagen før, for en mindre gruppe. I dag var de advart om at det kunne bli mye uro.

I Oslo fengsel møtte de en mye større gruppe. Mange av de innsatte har sittet inne i kort tid.

Og urolig skulle det bli.

Under den første låten ”Hooked on a feeling” var det både høy prating og gjesping i salen.

Men da studentene fremførte ”Mitt hjerte alltid vanker” kunne man høre en knappenål falle til gulvet.

Møtet mellom musikk og mennesker

– Jeg legger til rette for nye menneskelige møtepunkter. Det er viktig for studentene å bli litt hudløse når de skal formidle sin musikk, sier Almås.

– Hvor lenge kan man ha blikkontakt? Hvordan forholde seg til mørke blikk? Til uro? Til emosjonelle reaksjoner? Hvor nært kan man gå i en dialog med de innsatte?

Hun håper og tror at en student som opplever å fremføre musikk til innsatte, som er et ærlig og direkte publikum, kan bli en mer reflektert musikkformidler.

Studentene forteller at de i fengselet henter frem noe i sin formidling som de prøver å overføre til de mer tradisjonelle publikummerne. De som betaler dyrt for å gå på konserter og som ikke gir så umiddelbar tilbakemelding på musikken.

(Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Ærlige tilbakemeldinger

Studentene Line og Tarjei sier at de setter stor pris på ærligheten til de innsatte.

– Folk på utsiden av murene er ikke så ærlige. De har kulturell kapital og vet hvor de skal klappe på jazzsoloer. Men det er ikke det som gleder deg som musiker, sier de.

– Disse som sitter her på innsiden av murene, kommuniserer mer med deg som musiker. De bryr seg ikke om hva som er lov eller ikke. De sier hva de mener.

Under fengselsbesøkene sine har studentene møtt innsatte som har sagt sin hjertens mening. De har også møtt innsatte som blir sterkt berørt av musikken.

Studentene Line og Tarjei sier de setter pris på at de innsatte sier hva de mener om musikken. Foto: Siw Ellen Jakobsen

– Selv norsk folkemusikk slår an, selv om majoriteten av de innsatte kommer fra andre kulturer, forteller studentene.

Ikke bare Samsaya

Noen tror at i fengsel er det bare rock´n roll og Samsaya som gjelder. Men Almås og studentene hennes framfører alle typer musikk når de er ute på sine turneer i fengslene.

Mange innsatte har aldri sett en hardingfele før. Noen har uttrykt begeistring for instrumentet.

– Som en innsatt sa: Tenk at jeg måtte komme i fengsel for å se og høre en vibrafon. Det ville jeg aldri fått med meg utenfor murene.

– Slike tilbakemeldinger gir studentene en aha-opplevelse og noe å tenke på, sier Almås.

Hva gjør fengslet med studentene?

Bente Almås ønsker å finne ut hva konsertene i fengslene gjør med både studenter og innsatte, gjennom deres refleksjoner og spontane kommentarer. Erfaringene skal munne ut i en akademisk tekst om møtet mellom musikk og menneske.

I 2014 setter hun i gang musikkworkshops i fengsel, som en gruppe masterstudenter skal arrangere for de innsatte.

– Prosjektet tar stadig nye veier. Fra og med høsten 2014 blir det nye praksisplasser innenfor murene. Nye fengsler har meldt sin interesse for både konserter og workshops, forteller hun.

Powered by Labrador CMS