Slik SMS-skåner du kroppen

Ny svensk avhandling forteller hvordan du kan unngå trøbbel i tomler og andre deler av kroppen, hvis sms-ene blir lange og meldingsbølger setter inn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox.com)
(Foto: Colourbox.com)

Noen hver har erfart at man kan bli litt matt i tommelen av heftig og omfangsrik teksting.

Det er mindre kjent at også nakke, armer og hender kan få gjennomgå av hyppig SMS-bruk.

Nordmenn er storforbrukere av mobiltjenester. Et eksempel kan hentes fra sist nyttårsaften, da Telenor og NetComs kunder sendte intet mindre enn rundt 44 millioner hilsninger per SMS…

- Avlaster ikke armene

Nå har doktorand og ergonom Ewa Gustafsson sett nærmere på mobilbruken til 56 unge svensker, som også er ivrige mobilbrukere.

Halvparten av deltakerne i studien hadde smerter, resten hadde ikke noen plager.

Et av funnene i avhandlingen er at telefonen ble brukt annerledes av personer som hadde vondt i eksempelvis nakke og armer.

- De satt oftere og tekstet med hodet bøyd framover, uten å avlaste armene. Slike arbeidsstillinger bør unngås, akkurat som i en arbeidssituasjon foran datamaskinen, sier Gustafsson i en pressemelding fra Sahlgrenska akademin.

Kroppsvennlig meldingsstil

Gustafsson kommer med flere tips til hvordan du kan sende ergonomisk riktige SMS:

Ikke sitt i samme stilling, men varier. Bruk ryggstøtte, avlast underarmene mot for eksempel et bord eller mot lårene. Bruk begge tomlene. Unngå å sitte for lenge med hodet bøyd framover.

Gi tomlene litt hvile innimellom hvis du skriver mange og lange SMSer, tenk dessuten på å ikke skrive for fort.

Sverger du til én tommel?

Personer som hadde vondt i nakke, hender eller armer brukte oftere også kun den ene tommelen når de skrev, i stedet for to.

Dette gjør sitt til at den ene tommelen brukes i høyere hastighet, og at pausene blir færre, heter det i pressemeldingen.

- Det var fascinerende å se hvor fort noen klarte å bevege tomlene over tastene på mobilen, og likevel treffe riktig bokstav.

- De som får plager, burde bruke begge tomlene for å redusere belastningen, sier hun.

- Kan påvirke helsen

I sin avhandling fra Sahlgrenska akademin har Gustafsson avdekket forskjeller mellom de to gruppene både hva angår teknikk, tommelbevegelser og muskelaktivitet.

- Sett i lys av hvor mye vi bruker de nye små tastaturene og knappetastene på mobiltelefoner, er det viktig at vi tilegner oss ny kunnskap om den fysiske eksponeringen.

- Vi må identifisere faktorer og forhold som som kan relateres til mobilbruk og som kan påvirke helsen og arbeidsevnen, sier Gustafsson i pressemeldingen.

Referanse:

Ewa Gustafsson. Physical exposure, musculoskelatal symptoms and attitudes related to ICT use. Doktoravhandling. Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Powered by Labrador CMS