Danske eksperter undersøker mobilstråling

Danske helsemyndigheter besluttet mandag å nedsette et ekspertpanel for å vurdere kommende forskningsresultater om helserisikoen ved strålingen fra mobilmaster.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere danske kommuner frykter at radiobølgene fra de nye G3-mobilmastene er så sterke at de kan medføre en reell risiko for sykdom.

Kommunene er kommet med innvendinger mot oppføringen av flere tusen nye mobilmaster som skal gi danskene mulighet til å bruke neste generasjons mobilsystem, den såkalte G3-teknologien.

Både Aalborg og Kalundborg kommuner krever at vitenskapsminister Helge Sander legger fram dokumentasjon på at strålingen fra de nye mastene er uskadelig, og i København har politikerne bestemt at det ikke skal reises flere slike master på kommunale eiendommer før helserisikoen er avdekket.

Helserådet møtte med en rekke eksperter mandag for å drøfte noen av de nyeste forskningsresultatene på området.

- Vi har gjennomgått den nyeste viten og litteratur på området med utvalgte fagfolk, men det framkom ikke nye opplysninger eller synspunkter som gjør at vi revurderer rådene vi hittil har gitt om mobilantenner, sier helsedirektør Jens Kristian Gøtrik.

- Vi nedsetter ekspertpanelet fordi anvendelsen av teknologien er i rivende utvikling og fordi det i befolkningen er en stor bekymring for at strålingen kan innebære en helserisiko, sier helsedirektør Jens Kristian Gøtrik.

(NTB)

Powered by Labrador CMS