Vil bekjempe fattigdom med mobil

Journalisten og medieutvikler Jonathan Marks har stor tro på smarte masser. Utstyrt med mobiltelefon kan de få Afrika ut av fattigdommen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg tror ikke på ny teknologi, men på relevant teknologi. 3G-telefoner vil ikke bare forandre måten man driver journalistikk på, men også afrikanske lokalsamfunn, sier Jonathan Marks.

Britiske Marks er basert i Nederland og spesialiserer seg på det han kaller digital historiefortelling. Skjæringspunktet der tv, mobil og Web 3.0 møtes, er hans spesialitet.

Marks har utviklet en medielab i Benin, hvor de tester ut ny teknologi, med særlig fokus på energieffektive måter å drive lokalmedia. Han fortalte om prosjektene sine i Bergen i forrige uke på konferansen Nordiske Mediedager.

Mobiltelefoner og lokale radiostasjoner

I Ghana har Marks eksperimentert med å dele ut mobiltelefoner til borgerjournalister ved valg.

- Reporterne rapporterer live fra stemmelokalene via mobiltelefoner, og når valgresultatene er klare, tar de bilder av resultatene på tavlen. For å forsikre oss om at folk tar dette seriøst, får de betalt for jobben som gjøres, sier Marks.

Han forteller at mange lokale radiostasjoner i Afrika har utviklet seg til samlingspunkt for hele lokalsamfunnet.

Fordi det finnes mer enn 2000 språk i Afrika, er språkbarrierer store hindringer for effektiv kommunikasjon. Men via den lokale radiostasjonen kan folk få informasjon om alt fra fiskepriser og bomullspriser til politiske hendelser.

Kommunikasjon er en menneskerett

Marks trekker fram Nokia som et selskap som gjør fremragende forskning på hvordan folk bruker teknologi i utviklingsland. Særlig har Nokias designeren og antropolog Jan Chipchase utmerket seg med sine metoder og menneskeforståelse.

Han tar bilder av innholdet i kvinners vesker, for å finne ut hva de er villig til å bære med seg, han observerer at en indisk familie oppbevarer mobilen sin i plastikkposer og henger den opp på veggen, for å beskytte den mot regn i monsuntiden.

Han er vitne til at bønder i Nepal bruker mobilen til å sjekke dagens markedspris på grønnsaker og at folk i Uganda uten bankkonto bruker mobiltelefoner til å overføre penger med.

Chipchase ser på kommunikasjon som en menneskerett, nesten på linje med rennende vann.

Trenger lokale helter

- For å klare å bryte fattigdomssirkelen, må vi investere i kvinner, sier Marks.

- Kvinner er fremtiden. Se bare på telefonkvinnene (”Phone Ladies”) til microkredittselskapet Grameen Phone i Bangladesh. De får mikrokredittlån for å investere i mobiltelefoner, som de så leier ut til innbyggerne i landsbyen.

- I Benin er det gjort et forskningsprosjekt hvor man har spurt hva NGOer (ikkestatlige organisasjoner) kan gjøre for å hjelpe. Et svar som gikk igjen, var at man trenger å skape lokale helter.

- Til tross for all korrupsjonen og kriminaliteten, så finnes det også suksesshistorier i Afrika. Men språkbarrierer gjør at mange av disse historien ikke blir delt på tvers av regioner eller landegrenser. Radio er derfor løsningen.

- Jeg startet et radioprogram i Benin der folk kunne dele ideer. Hensikten var å sette i gang samtaler. Og inntekter fra diverse mobiltjenster, som for eksempel dagens markedspris for grønnsaker, er en mulighet for disse radiostasjonen å overleve, sier Marks.

Bekjemper falske medisiner

Han trekker fram nok et eksempel på hvordan mobiltelefoner kan forbedre livet i Afrika.

Falske medisiner er et stort problem i Afrika. Men hvordan kan man forsikre seg om at medisinene man kjøper er ekte og ikke bare er juks?

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har estimert at 25 prosent av all reseptmedisin som omsettes i utviklingsland er falsk.

I Ghana har Ashifi Gogo, en doktorgradsstudent fra Dartmouths Thayer School of Engineering, startet et selskap som heter mPedigree. Gründeren ønsker å bekjempe falske medisiner ved hjelp av SMS.

I Ghana er medisiner pakket inn i poser med unike nummer. Ved å sende en SMS til et femsifret nummer får man beskjed om medisinen er ekte eller ikke.

- Det oppstår spennende synergier når man bruker teknologi på nye området, avslutter Marks.

Lenker:

 

Jonathan Marks blogg
Jan Chipchase blogg

Wisdom of Crowds
New York Times artikkel om Jan Chipchase (krever innlogging)
Nokia

Phone Ladies
Radioprosjekt i Benin
Falske medisiner
 
mpedigree
Bertolt Brecht
 

Powered by Labrador CMS