Mistanke mot utbredt p-pille

Flere leger og andre eksperter mener at den mest solgte p-pillen i Danmark og Norge kan være livsfarlig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nyhetsmagasinet Dags Dato på dansk TV 2 søndag kveld gikk det fram at legene mistenker p-piller av merket Yasmin for å være årsak til at to kvinner er døde.

Rapporter til Lægemiddelsbestyrelsen i Danmark viser at Yasmin settes i forbindelse med 20 prosent av alle innberettede blodpropper og nærmere 27 prosent av bivirkningene som er innrapportert. Det er langt mer enn markedsandelen tilsier.

Den nederlandske eksperten professor Frits Rosendahl mener tallene er oppsiktsvekkende.

- For første gang foreligger det kliniske data om mennesker som er blitt syke. Det bekrefter vår mistanke om at det kan være noe galt med Yasmin, sier han.

Rosendahls mistanke deles av overlege Kristian Korsgaard Thomsen på sentralsykehuset i Esbjerg. Her har det vært flere tilfeller av unge kvinner som bruker p-piller, som er innlagt med blodpropp i lungene.

En av pasientene i Esbjerg, en 18 år gammel kvinne, døde av blodproppen. Thomsen kan ikke se noen annen grunn til at hun skulle få blodpropp enn p-pillen Yasmin.

Firmaet som produserer Yasmin, det tyske Bayer-Schering, ønsket ikke å delta i TV-programmet.

I stedet henviser de til en tysk undersøkelse som viser at Yasmin ikke kan forbindes med flere blodpropper enn andre merker. Bayer-Schering har selv finansiert undersøkelsen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS