Minoritetskvinner jobber mest

Minoritetskvinner i begynnelsen av 20-åra er bedre representert i arbeidslivet enn menn med samme bakgrunn i samme aldersgruppe.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens etnisk norske kvinner og menn mellom 20 og 25 år jobber så å si like mye, er kvinner med ikke-vestlige innvandrerforeldre mer yrkesaktive enn menn i samme aldersgruppe.

67,2 prosent av kvinnene er i arbeid, mot 64,7 prosent av mennene. Blant etniske nordmenn mellom 20 og 25 år ligger tallet i underkant av 72 prosent.

- Dette er en sjeldenhet, uansett hva slags bakgrunn man har. Vanligvis jobber en større andel menn enn kvinner sier Bjørn Olsen, forsker i Statistisk sentralbyrå til Aftenposten.

Lederen i African Youth, Thomas Prestø, mener forskjellene skyldes at diskrimineringen slår forskjellig ut, avhengig av kjønn.

- Samfunnet ser på guttene som opprettholdere av negative holdninger fra hjemlandet, mens kvinnene er de undertrykte som må hjelpes, sier han.

Han får støtte fra seniorforsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning (ISF).

- De fleste arbeidsgivere forholder seg til en stereotypi, sier han.

Den fremstiller ifølge Rogstad minoritetsmannen som kriminell og arbeidsledig, mens kvinnen må beskyttes og hjelpes. Viljen til å ansette kvinner med ikke-vestlig bakgrunn blir dermed større.

En annen faktor er at kvinner, både de med minoritetsbakgrunn og etnisk norske, gjør det skarpere på skolen enn menn.

(NTB)

Powered by Labrador CMS