Ny type vinduer redder fugleliv

Vinduer som bruker et triks fra edderkoppspinnet, forebygger at fuglene flyr inn i rutene og blir drept.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Arnold Glas)

Mange fugler dør fordi de brekker nakken i kollisjon med vindusruter.

Problemet er at fuglen ikke oppfatter ruten som en rute.

Enten ser fuglen det ruten speiler, og tror den flyr inn i trærne i hagen. Eller så tror fuglen den kan fly direkte gjennom bygningen hvis rutene er plassert direkte overfor hverandre.

Men nå har tyske forskere fra Max Planck Institute for Ornitology i samarbeid med glassfirmaet Arnold Glas utviklet en vindusrute som bruker et triks fra edderkoppens spinn. Den nye ruten har fått striper av ultrafiolett materiale i et mikado-aktig mønster.

Mennesker kan ikke se strekene, men for fuglene ser det ut som vinduet er overklistret med tape. Det skal sikre at fuglene unngår kollisjon.

Ruten kan redde fugleliv

Ruten, som har fått navnet Ornilux, ble testet ved å samle inn 850 fugler fra 19 forskjellige arter. Fuglene ble sluppet løs i et rom med to vinduer plassert ved siden av hverandre.

I den ene rammen var det vanlig glass, og i ruten ved siden av var det glass med UV-mønsteret.

76 prosent av fuglene fløy mot den ruten som ikke hadde UV-mønsteret. Et sikkerhetsnett som fanget fuglene, var plassert rett foran vinduene slik at de ikke skadet seg.

Idéen med å bruke UV-mønsteret stammer fra en vitenskapelig artikkel som la fram en teori om at edderkoppspinn reflekterte det ultrafiolette lyset og at det innebar at fugler kunne se spinnet og derfor ikke fløy inn i det.

Ifølge det tyske glassfirmaet Arnold Glas, som var med på å utvikle UV-ruten, dør det daglig 250 000 fugler i kollisjon med ruter i Europa. Det nye vinduet kan derfor potensielt redde mange fugleliv.

– Ved å sette opp uv-rutene vil fuglene trolig se strekene. Spørsmålet er om de også kan se strekene når de nærmer seg i vinkel? Man kan anta at de 25 prosent hvor fuglene har fløyet mot UV-ruten, har det bare fungert som et speil. Men hvis teknikken virker, er det virkelig et framskritt, sier Torben Dabelsteen, som er førsteamanuensis ved Biologisk Institut, Økologi og Evolution ved Københavns Universitet.

Venner seg til skremsler og klistremerker

Fugleskremsler og klistremerker med silhuetter av rovfugler virker bare i en periode. Fuglene lærer at dette ikke er levende vesener som jager dem.

– Det som er det interessante er om UV-mønsteret forhindrer flere fugler i å fly inn i vinduer enn rovfuglsilhuetter, sier Dabelsteen.

– Hvis det kan redusere antallet ulykker, vil det være et alternativ til rovfuglsilhuetter. Men det er selvfølgelig det økonomiske aspektet. Vil de nye rutene være mye dyrere enn å sette på klistremerker, spør Dabelsteen.

For en Ornilux-termorute i seg selv blir merprisen per kvadratmeter omkring 70-80 prosent, opplyser Thorkild Jørgensen, som er representant for Arnold Glas i Skandinavia.

– Ut fra en økonomisk betraktning vil man komme til å betale mer. Men omvendt kan man si «hvorfor skal vi ikke kaste søppel i naturen?» Det er vel et spørsmål om prioritering, og jeg mener det er verdt å passe på fuglene omkring oss, sier Jørgensen.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse og lenker

Torben Dabelsteen, førsteamanuensis ved Biologisk Institut, Økologi og Evolution ved Københavns Universitet

Powered by Labrador CMS