Møkk til gjenbruk

Museene i London har problemer med å klare strømregningene. Nå lukter de på en spennende løsning, nemlig å lage elektrisk kraft av møkk.

Publisert

Det er nemlig mulig å lage kraft av møkk og gjødsel. Enten kan man etter bearbeiding benytte avfallet som brennstoff, eller man kan benytte det i mikrobielle brenselsceller.

Tyskland og Danmark er foregangsland når det gjelder bruk av gjødsel til kraftproduksjon. I hvert av landene er det mer enn 20 større slike anlegg i drift.

Et tysk selskap satte opp Englands første anlegg i 2002. I slike anlegg bruker man metangassen gjødselen utvikler. Gjødselrestene fra anleggene skal i tillegg bli bedre egnet som gjødsel på grunn av endret ph-verdi. I tillegg gir anlegget varmtvann til oppvarming i området rundt.

“Røde Ken”

Før Ken Livingstone vant valget som borgermester i London lovet han gratis entré på alle museer. Etter valget holdt han ord, noe som har ført til et enormt antall besøkende. Dette har ført til like enorme strømregninger.

For å betale strømregningene vurderer derfor Londons Science Museum å benytte seg av møkk som kraftkilde.

"Vitenskapsmuseet i London vurderer ekskrementkraft for fremtiden."
"Vitenskapsmuseet i London vurderer ekskrementkraft for fremtiden."

Gi ditt!

- Med gratis entré kunne det være en flott måte for besøkende å gi noe tilbake for å holde utgiftene nede, sier Joe Tucker som leder museet.

Han regner med at ekskrementene til 100 000 besøkende vil være nok til å lyse opp 500 lyspærer.

- Og vi har nesten tre millioner besøkende hvert år, og nesten alle benytter seg av toalettene, sier Tucker.

Lenker:

Museum has flush of inspiration

Strom ist braun

Dung power station fires up

Dung power gets green award