Irak-krig en krise for miljøet
En ny krig mot Irak vil påføre miljøet store skader, og det vil koste milliarder av dollar å rense opp. Millioner av trekkfuglene er også truet av krigen.
Gulfkrigen i 1991 utløste en av verdens verste miljøkatastrofer noen gang. Miljøverneksperter skjelver derfor ved tanken på en ny krig i Golfområdet. I sin pessimistiske visjon ser de for seg himmelen svart av oljebranner, jorda forurenset av oljesøl, tilgrisete vannveier og avskoging som følge av store flyktningstrømmer.
- Krig fører til tap av menneskeliv og krigsskadde, og fører til umiddelbar ødeleggelser av infrastruktur. Konsekvensene av en krig på lang sikt dreier seg blant annet om miljøet, sier Jonathan Lash, som er president i organisasjonen Word Resources Institute.
Krigen i 1991 fikk uhyggelig konsekvenser på miljøet: Irak satte fyr på 600 oljebrønner i Kuwait, og ødela oljelagre som ledd i en brent-jord-taktikk. Det førte til jordas største oljesøl, og det verste tilfellet av enkelstående luftforurensning som følge av oljebrannene.
Giftig røyk
Tjukke, feite, svarte røyksøyler, fylt med giftige hydrokarbonpartikler, svoveldioksid og andre giftstoffer hang over store deler av det nordlige Golfområdet i rundt åtte måneder før de ble slukket.
Man regner med at rundt ti millioner fat olje rant ut i sjøen, noe som førte til at mange av Kuwaits korallrev og fiskebanker ble ødelagt.
Sjøer av olje som ikke brant opp hopet seg opp i ørkenen, og påførte en sårbar og marginal vegetasjon store ødeleggelser.
Kuwait har til nå krevd 17 milliarder dollar i erstatning for miljøødeleggelsene, men kravet kan bli større.
Ødela vannet
Oljesøl fra de saboterte oljebrønnene og salt fra sjøvannet som ble brukt til å slukke brannene, trenger fortsatt ubønnhørlig inn i de vannførende lag i jorda, og gjør vannet totalt ubrukelig for menneskelig konsum uten at det renses.
I tillegg førte oljebrannene til utslipp av rundt 130 millioner tonn av klimagassen CO2, noe som forsterker faren for globale klimaendringer.
- Saddam Hussein har sagt at han ikke vil tenne på Iraks oljebrønner, men hvem vet? De irakiske oljebrønnen er større en Kuwaits, og Irak er tettere befolket enn Kuwait, konstaterer Lash.
Utarmet uran
Konsekvensene for myrlandet i det sørlige Irak, som har er meget rikt biologisk mangfold, har vært svært alvorlig. Områdene var før krigen påført stor skade av damprosjekt i Tyrkia og Saddam Husseins egne herjinger. Gulfkrigen tok kvelertaket på det rike myrlandet.
- Satellittbilder har vist at økosystemet der kollapset i 2000, sier Lash.
Konsekvensene av utarmet uran som følge av krigføring er heller ikke utredet. Ekspertene strides om hvilke konsekvenser utarmet uran har påført befolkningen. Myndighetene i Irak påstår at antallet krefttilfeller, spesielt leukemi, har eksplodert etter 91-krigen.
- Ingen vet foreløpig om radioaktiv støv har farlig langtidseffekt, men fordi du ikke har sett det betyr det ikke at faren ikke er til stede, sier Lash.
Fugler utsatt
Ornitologer frykter hva en krig vil ha å si for millioner av trekkfugler som hvert år flyr over Irak på sin vei til nordligere breddegrader.
- Denne årstiden, mars-april, har du det største antallet fugler over Irak, sier Ornitolog Phil Hockey ved Percy FitzPatrick Institutt i Cape Town.
- Hvis man ser tidspunktet for en mulig krig fra et biologisk mangfold-synspunkt, er våren det verst tenkelige.
Blant andre hvite storker som overvintrer i Sør-Afrika flyr over Irak på vei til land som Estland.
- De vil gi opp hvis de havner midt i en kampsone. Trekkfugler er nødt til å mellomlande for å spise og å hente inn krefter. Krigshandlinger kan få dem til å innstille sine reiseplaner, noe som vil påvirke det biologiske mangfoldet. De trues også med å sulte i hjel, fastslår Hockey.
Se også Afghanistans miljø er ødelagt av krig
(NTB)