En samling av fett, oljer og hygieneprodukter bredde seg 64 meter innover i kloakksystemet under en liten kystby i England. (Foto: University of Exeter via AP)

Dette enorme fettberget ble funnet i kloakken under en engelsk kystby. Nå har forskere funnet ut hva det inneholder.

– Det var fryktelig å gjøre det, lukten var motbydelig, sier en av forskerne som studerte den 64 meter lange klumpen.

I 2017 ble det oppdaget et enormt fettberg som blokkerte kloakken under London. Klumpen veide 130 tonn, og bestod av bleier, størknet fett, kondomer og våtservietter, godt blandet med ekskrementer.

Den var like lang som to fotballbaner og det tok arbeidere 9 uker å få fjernet alt. Til slutt måtte de ta i bruk spader. Flere norske medier skrev om hendelsen, deriblant Aftenposten.

Slike blokkeringer har vært et tilbakevendende problem i store byer som London og New York. Men like før jul i fjor ble det funnet et lignende fettberg i den lille kystbyen Sidmouth i England, en by med bare 13 000 innbyggere.

Forskere har nå analysert innholdet, og fant en god blanding av tamponger, dyrefett og et sett med løstenner.

Monsteret som skjulte seg under den idylliske feriebyen var 64 meter langt.

Ville lære så mye de kunne

Sidmouth er ikke en plass som skulle være spesielt utsatt for slike blokkeringer. Det digre fettberget ble oppdaget under en rutineundersøkelse i fjor. South West Water, selskapet som håndterer kloakksystemet i byen og i mange andre områder, ville ha svar. Blokkeringen i Sidmouth var nemlig den største de noen gang hadde kommet over.

– Vi ønsket å lære så mye som vi kunne om den, hvordan den ble til og hva den var laget av, sier Andrew Roantree, direktør ved selskapet, i en pressemelding.

Forskere ved University of Exeter fikk den noe uvanlige oppgaven.

De fikk overrakt fire ti-kilos tunge prøver til «obduksjon» og gikk løs på innholdet. Undersøkelsene bestod blant annet av å smelte ned noe av materialet, avdekke typen søppel, og til og med gjøre DNA-undersøkelser.

Dyrefett og bind

Analysene viste at klumpen for det meste var laget av dyrefett – fett som stammer fra matlaging i hjemmet.

Dette var godt blandet sammen med en rekke hygieneprodukter, som våtservietter, bind og tamponger. I tillegg ble det funnet mye fibre fra dopapir og klesvask.

Sidmouth er en by hvor det bor mange eldre. Og det fantes også hint om dette i materialet. Et sett med falske tenner dukket opp i den illeluktende blandingen. Det gjorde også et utvalg av inkontinensbind, som brukes ved urinlekkasje.

Her holder en av forskerne fram prøver av materialet de fikk tilsendt. Forskerne undersøkte blant annet om de inneholdt skadelige mikrober. (Foto: University of Exeter via AP)

Lette etter farlige bakterier og kjemikalier

En av forskernes oppgaver var å finne ut om fettberget var en trussel for helse og miljø.

– Vi var bekymret for at fettberget inneholdt konsentrerte fettløselige kjemikalier som finnes i prevensjonsmidler, forbudte mikroplastperler fra kosmetikk og at de kunne være rike på potensielt sykdomsfremkallende mikrober, sier professor John Love ved University of Exeter som ledet undersøkelsene.

Til befolkningens lettelse kunne de avkrefte dette.

– Vi var alle ganske overrasket over å finne at Sidmouth-fettberget ganske enkelt var en fettklump samlet sammen av våtservietter, bind og andre husholdningsprodukter som virkelig burde vært kastet i søpla og ikke i toalettet. De mikrofibrene vi fant, kom sannsynligvis fra toalettpapir og klesvask, og bakteriene var de vi normalt ville funnet i kloakk, sier Love i pressemeldingen.

- Motbydelig lukt

Et team bestående av ti forskere tok seg av oppgaven.

– Dette var første gang jeg har analysert et fettberg, og når du lukter det, så tror du det kommer til å bli din siste gang, for lukten var slående, sier professor Love til New York Times.

– Det var fryktelig å gjøre det, det luktet motbydelig, fortsetter han.

Likevel synes han forskningen var en spennende utfordring som krevde ulike typer kompetanse. Han forteller at teamet sørget for å ha på seg vernestøvler og hansker som det ikke kunne gå hull i.

Dette bildet ble tatt i januar i år, før blokkeringen ble fjernet. Ryddingen tok åtte uker. (Foto: University of Exeter via AP)

Ny fettklump i emning

– Resultatene bekrefter vår mistanke om at fett og produkter som ikke skal skylles ned i do er synderne, sier Andrew Roantree, direktøren i South West Water.

Analysene viste også at fettet som ble funnet i hovedsak kom fra private husholdninger heller enn fra kommersielle matutsalg, videre at kjemikaliene kom fra personlige pleieprodukter og ikke legemidler eller sprøytemidler.

Blokkeringen i Sidmouth, som ble oppdaget før jul i fjor, krevde mye innsats å fjerne. Arbeidet tok åtte uker, og slammet utgjorde 36 lastebil-lass.

For noen uker siden besøkte kloakkselskapet åstedet igjen. Da oppdaget de at en ny fettklump er i ferd med å formes, i følge New York Times. Det er til tross for mye medie-oppmerksomhet og at de fleste i byen må ha fått med seg problemet. Til innbyggernes forsvar er byen et populært sted å feriere om sommeren.

– Vi må virkelig hjelpe folk i Sidmouth og i sør-vest med å forhindre at et nytt fettberg dannes. Vær så snill å bare skyll ned papir, bæsj og tiss i do og kvitt deg med olje og fett i søppelkassa, og ikke i vasken, ber Andrew Roantree, direktøren av kloakkselskapet.

Han sier at selskapet vil bruke resultatene til å spre informasjon og til å forsøke å endre folks vaner om hva de kaster i do og i vasken.

Powered by Labrador CMS