Du er en bedre forbruker av ressursene som gift enn aleneboende. (Foto: Colourbox)
Du er en bedre forbruker av ressursene som gift enn aleneboende. (Foto: Colourbox)

Skilsmisse - den nye miljøfaren

Stadig flere skilsmisser øker antall husholdninger med få medlemmer - som forbruker mer plass, energi og vann enn husholdninger med ektepar. Det er bedre å være "miljø-gift", konkluderer en amerikansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Før du dumper kona eller sparker ut gammern, send en tanke til miljøet.

Forskere ved Michigan State University har kommet fram til at den globale tendensen til økende antall skilsmisser betyr en merbelastning på miljøet, skriver LiveScience.

Deler på ressursene

Undersøkelsen viser at det gjennomsnittlig bor 1,1 til 1,8 færre personer i et hus med en skilt husholdning sammenlignet med en gift husholdning.

En gift husholdning bruker mindre ressurser per person sammenlignet med en skilt husholdning, siden flere personer deler de samme ressursene - som for eksempel lys, oppvarming, TV, kjøleskap og komfyr.

- En gift husholdning bruker ressursene mer effektivt enn en husholdning med skilte, sier økolog Jianguo Liu. Flere husholdninger betyr mer forbruk av land, vann og energi, påpeker han.

Færre folk, flere husholdninger

Liu oppdaget skilsmisse-effekten da han undersøkte økologien i områder med minkende befolkning.

Selv der det totale folketallet gikk ned, økte antallet husholdninger. Årsakene var flere skilsmisser, folk som forble single, og færre flergenerasjons-husholdninger.

Tidligere undersøkelser har vist at antallet husholdninger globalt økte raskere mellom 1985 og 2000 enn den faktiske befolkningsøkningen.

Liu og kollega Eunice Yu analyserte husholdningsdata for gifte og skilte i perioden 1998-2002, i 12 land spredt over kloden.

I løpet av perioden var skilsmisser årsak til 7,4 millioner ekstra husholdninger i disse landene - med påfølgende miljøbelastning.

2,3 milliarder liter vann i økt forbruk

Analyser av statistikk for 2005 viser at skilte husholdninger i USA bruker 73 milliarder kilowatt-timer mer enn gifte husholdninger, og 2,3 milliarder ekstra liter med vann.

Dette er en økning på 46 prosent i strømforbruk og 56 prosent i vannforbruk.

Kina var ikke inkludert i undersøkelsen grunnet mangel på data, men statistikken tyder på samme tendens også her.

- Selv i Kina, hvor skilsmisser tradisjonelt har vært uvanlig, har skilsmissetallene økt merkbart i senere tid, skriver forskerne. 1,9 millioner kinesere ble skilt i 2006, mot 1,6 millioner i 2004, sier Liu til LiveScience.

Redusert økologisk fotavtrykk

Forskerne kunne følge miljøeffekten direkte fra husholdningstypen.

I amerikanske husholdninger som gjennomgikk skilsmisse og nytt giftemål økte først det økologiske fotavtrykket etter skilsmissen, for deretter å reduseres igjen med ny felles husholdning.

Liu understreker at han ikke er imot skilsmisser; å bo sammen med andre mennesker vil redusere miljøbelastningen, uansett om det er gifte, samboere eller kollektiv.

Så om du er single og miljøvennlig, fortvil ikke - det finnes andre muligheter enn å bli miljø-gift.

Referanse:

E. Yu og J. Liu: Environmental Impacts of Divorce

Lenke:

Divorce Squanders Earth’s Resources

Powered by Labrador CMS