Viktige venner - farlige fiender

- Mennesker er avhengig av bakterier for å leve, og for å produsere en rekke matvarer. Men bakteriene kan også være et onde. - Vi trenger mer kunnskap om når bakteriene slutter å være våre "venner" og går over til å bli våre verste "fiender".

Det sier forskningsdirektør Einar Risvik ved MATFORSK og slår dermed an temaet for årets store internasjonale konferanse om mikrobiologi, som går av stabelen i Lillehammer 18. - 23. august.

- Vi har kalt konferansen “Friends and Foes” og kommer til å fokusere på nettopp det spenningsforholdet at bakterier er livsnødvendige, men også kan være livstruende.

Konferansen er særlig viktig i disse tider hvor trygg mat står høyt på dagsordenen hos alle myndigheter. Nye sykdommer, salmonella i frukt og grønnsaker, tarmbakterier og helsekost - er blant temaene som vil bli belyst.

- Mattrygghet som fagområde er inne i et tidsskille, mener forskningsleder Lars Axelsson.

- I fremtiden vil genteknologien ha stor betydning for vår evne til å bekjempe farlige bakterier. Ved MATFORSK er vi kommet langt i å utvikle slike DNA-baserte metoder. Det vil vi fortelle mer om i Lillehammer.

- Konferansen henvender seg både til forskere, industrimiljøer og studenter. Verdens fremste eksperter innenfor mikrobiologi vil være blant foredragsholderne, og det vil ble mange muligheter til å diskutere faglige spørsmål og knytte seg an til viktige internasjonale nettverk, sier Risvik.

Powered by Labrador CMS