Til tross for kinesiske myndigheters høylytte protester mot årets fredspristildeling går norsk-kinesiske forsknings- og utdanningssamarbeid som normalt.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter det ble kjent at årets fredspris går til den kinesiske demokrati-aktivisten Liu Xiaobo har reaksjonene fra kinesiske myndigheter vært sterke.
Kineserne har blant annet avlyst møter med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, utsatt videre diskusjoner om en bilateral frihandelsavtale, oppfordret en rekke land til å boikotte dagens prisutdelingsseremoni og avlyst kulturelle samarbeidsarrangementer.
Den kinesiske delegasjonen ved klimatoppmøtet i Cancun har også nektet å forhandle direkte med nordmennene, ifølge Dagbladet.
I tillegg skriver NRK at det ser ut til at kinesiske myndigheter har blokkert tilgangen til nettsidene til NRK, CNN og BBC slik at landets innbyggere ikke skal få se fredsprisutdelingen.
Men de norsk-kinesiske akademiske samarbeidsprosjektene om menneskerettigheter pågår som før.
Blant annet var 10 delegater fra ulike kinesiske universiteter i Oslo i begynnelsen av november for å presentere menneskerettighetsforskning, og resultatet ble boken Human Rights in Our Time: Multidiciplinary Perspectives.
- Atmosfæren rundt det norsk-kinesiske samarbeidet om menneskerettigheter er veldig preget av fredsprisutdelingen, men de praktiske tingene går som normalt.
- Det ser ut til at reaksjonene fra Kina først og fremst er symbolske, sier Cecilie Figenschou Bakke, leder for Kinaprogrammet ved Norsk senter for menneskerettigheter, til forskning.no.
- Ingen reaksjoner hittil
Også forskningssamarbeid om sjømat ser ut til å være upåvirket av uenighetene rundt fredsprisen.
Bjørn Tore Lunestad, forsker på program for trygg sjømat ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), sier at samarbeidet med Kina går som før.
NIFES samarbeider blant annet med kinesiske myndigheter om et prosjekt som ser nærmere på bakterien Listeria monocytogenes, som kan forårsake den svært alvorlige sykdommen listeriose.
Han forteller at representanter fra NIFES var i møte med kinesiske myndigheter og forskere da det ble kjent at Liu Xiabo ble årets fredsprisvinner, men at bråket rundt prisen ikke ser ut til å hemme samarbeidet.
- Vi har ikke hatt noen reaksjoner hittil, og vi har avtalt at vi skal samarbeide fremover. Men dette er et teknisk samarbeid, og ikke noe politisk, sier Lunestad til forskning.no.
- Ingen negative reaksjoner
Handelshøyskolen BI samarbeider med Fudan University i Shanghai om et MBA-program, og heller ikke dette samarbeidet ser ut til å være påvirket av fredsprisutdelingen.
Annonse
Lederen for programmet, professor Erling S. Andersen, forteller at representanter fra BI var i møte med kinesiske kollegaer 1. desember i år for å åpne det 15. samarbeidsprogrammet mellom de to institusjonene.
Under møtet ble nordmennene og kineserne også enige om å lyse ut et nytt MBA-program som begynner i juni neste år.
- Fredsprisen har ikke vært noe tema, og vi har ikke fått noen negative reaksjoner, sier Andersen på telefon fra Bangkok.
Han tror heller ikke fredsprisen vil føre til et kjøligere samarbeidsklima i fremtiden.
- Slik jeg kjenner mine kinesiske kollegaer er de resultatorienterte, og vi diskuterer lite politikk med hverandre. Vi er mer opptatt av vårt faglige fellesskap, avslutter han.