Vennegjengen har noe å si for smertetoleransen. Her vrir Starts Adnan Hadzic seg i smerte etter en takling under kampen mot Lillestrøm i april. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)
Vennegjengen har noe å si for smertetoleransen. Her vrir Starts Adnan Hadzic seg i smerte etter en takling under kampen mot Lillestrøm i april. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)

Vennene dine påvirker hvordan du føler smerte

En ny norsk studie tyder på at det er sammenheng mellom hvor mye smerte folk tåler og hvilke venner de har. 

Studien ble nylig publisert i forskningstidsskriftet Scandinavian Journal of Pain, og det er blant annet forskere fra Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Tromsø (UiT) som står bak. Dataene er hentet fra «Tromsøstudien: Fit Futures» hvor man har kartlagt smertetoleranser og det sosiale nettverket til nesten 1.000 elever på videregående i Tromsø og Balsfjord.

– Det sosiale nettverket ble målt ved at alle elevene ble bedt om å oppgi opptil fem venner. Smertetoleranse ble målt med en såkalt «cold-pressor»-test, hvor deltakerne ble instruert til å holde hånden sin i kaldt, sirkulerende vann (3°C) så lenge de kunne – helt til de ikke lenger tålte smerten, skriver UiO i en pressemelding.

Det ble funnet en sammenheng mellom smertetoleransen til personene som ble undersøkt og vennene deres. «Det er altså en tendens til at venner er like i form av smertetoleranse (like barn leker best).», opplyser UiO.

Forskerne har to forklaringer på hvorfor det er slik: enten velger folk venner ut fra likhet i smertetoleranse, eller så er smertetoleranse sosialt smittsomt.

Det påpekes at sistnevnte effekt kan være indirekte.

– Det vil si at det ikke er smertetoleranse i seg selv som er smittsomt eller påvirker vennskap, men heller andre egenskaper, for eksempel livsstilsfaktorer som røyking og fysisk aktivitet.

Selv etter å ha justert for dette ble det fortsatt funnet en reell vennskapseffekt i studien.

Powered by Labrador CMS