Bilsyke kan ramme mennesker i alle aldre, men mellom to og 14 år er barn mer følsomme enn voksne. Denne jenta nyter tydeligvis et ikke-kvalmt øyeblikk i bilen. (Foto: Shutterstock /NTB Scanpix)

Slik unngår du å bli reisesyk

Hvorfor blir man syk av å reise? Og hvordan unngår man det? Vi har funnet svaret hos en svimmelhetsforsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik forløper reisesyken

1. Forbigående svimmelhet

2. Generelt fysisk ubehag

3. Tretthet
4. Ansiktet blir blekt
5. Kaldsvette
6. Økt spyttproduksjon
7. Overfølsomhet overfor lukter
8. Smerter i bakhodet
9. Trykk i magen
10. Kvalme
11. Oppkast
12. Apati og nedtrykthet

Reisesyke

Reisesyke har vært kjent i årtusener. Sjøsyke er blant annet beskrevet av den greske legen Hippokrates (460 – mellom 377 og 370 f.Kr).

Bilsyken din stopper ikke så fort du går ut av bilen. Det skyldes at signalstoffene i hjernen fremdeles er aktive og framkaller symptomene.

Landskapet suser forbi bilvinduet, og flimmeret gjør deg småsvimmel, mens en vammel lukt fra sidemannens chipspose framkaller en begynnende kvalme.

Alt tyder på at du, i år igjen, skal innlede og avslutte ferien med en omgang bilsyke. Men hva skyldes det egentlig?

«Hvorfor blir man kvalm når man blir sjø- eller bilsyk? Jeg kan ikke se hvilken funksjon dette skulle tjene. Har hørt en forklaring om at det er fordi kroppen forveksler symptomene (svimmelhet) med forgiftning – men kan det virkelig stemme?» undrer leseren Hanne-Lise Eriksen.

Starter i øret

Du kan vinke farvel til reisesyken din hvis du trener opp det såkalte likevektsapparat i øret. Det er det organet som, sammen med synet og hjernen, hjelper deg med å holde balansen.

– Man kan trene seg opp ved å ta på noen kortere turer og så langsomt øke terskelen for når likevektsapparatet friker ut. Hjernen lærer at det som foregår, er ok, sier professor Therese Ovesen.

Ovesen forsker blant annet på svimmelhet, ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus universitet. Hun forteller at folk har forskjellige terskler for hvor mye de tåler. 

Opplysninger om omgivelsene stemmer ikke

Reisesyke skyldes at øynenes opplysninger ikke stemmer overens med opplysningene fra likevektsapparatet i øret. Med andre ord: Det oppstår en konflikt – en såkalt «mismatch» – mellom de to sansene.

Øyet din ser trær, jorder og andre biler fare forbi, mens likevektsapparatet registrerer at kroppen sitter stille. Det samme skjer når du står på en båt, hvor synet registrerer at bord og stoler står stille, mens gulvet beveger seg under føttene dine.

Forskerne vet ikke hvorfor man blir reisesyk. Men Therese Ovesen har en teori: – Symptomer som svimmelhet, tretthet, kvalme og oppkast er kanskje måten kroppen bruker til å fortelle deg at du skal fjerne deg fra situasjonen.

Slik hindrer du reisesyke

Det er flere triks du kan bruke. Det gjelder å lure sansene til å tro at omgivelsene ikke beveger seg. Målet er å avstemme opplysningene fra likevektsorganet og synet – altså å redusere «mismatchet» mellom de to.

Du kan prøve følgende fem triks:

1. Fokuser på et punkt i horisonten
2. Hold hodet stille
3. Få frisk luft – unngå sterke lukter
4. Ta pauser
5. Spis et lett, ikke krydret måltid før turen og spis litt lett og tørr kost underveis.

Unngå skvulping i øret

– Det er bra å fokusere på noe fjernt, for da vil input fra synet overdøve de signalene som kommer fra likevektsorganet, sier Ovesen.

Likevektsorganet består av noen hulrom i ørene hvor det er væske. Når man virrer eller ryster hodet, skvulper eller bølger væskene og sender dermed beskjed til hjernen om at kroppen beveger seg.

vis du er på et skip, så gå til køys og lukk øynene. Så holder du hodet så stille som mulig og unngår synsinntrykk som kan forvirre likevektsapparatet.

Signalstoffer dannes langsomt i hjernen

Sterke lukter kan forsterke lidelsene når man er nådd til det punktet i rekken av symptomer hvor mengden av spytt økes i munnen. Derfor er det bra med frisk luft.

– Luktesansen er en urgammel sans som dukker opp på de merkeligste tidspunkter. Den har veldig mye å gjøre med våre tidligste erfaringer i livet, og med velbehag og ubehag ren generelt.

Og luktesansen knyttes ganske direkte til det autonome nervesystemet og dermed oppkastsenteret. Så når vi er sensible, kaster vi opp for et godt ord, sier Ovesen

Varigheten av reisen har også betydning for hvor voldsomt reisesyken utvikler seg. Symptomene blir nemlig utløst av en rekke signalstoffer i hjernen som samles opp ganske langsomt mens hjernen bearbeider de usammenhengende opplysningene fra syn og likevektsapparat.

erfor er det veldig lurt å ta pauser hvis man kan.

Sult er dessuten lett å forveksle med kvalme. Derfor er det også en god idé å unngå å være sulten underveis på reisen – men uten å stappe i seg mat.

Du kan trene deg opp

Feriens store reise kan være et mareritt for barn og voksne som lider av reisesyke. Men det er viktig å glemme tidligere turers svimmelhet og oppkast.

– Hvis man forventer å bli reisesyk, skjer det lettere. Det er mye psykologi i dette, sier Ovesen.

Forsøk derfor å få noen gode erfaringer med kortere turer. Transportsyken oppstår nemlig helt ubevisst. Det er ikke noe du kan styre.

Derfor blir ikke småbarn bilsyke

Er man foreldre med barn som blir mye reisesyke, bør man kanskje overveie å ikke reise så langt – eller i hvert fall booke en hotellovernatting underveis, slik at turen blir kortere.

Barn kan, som alle andre, trene seg opp til å tåle mer. Men når de er mellom 2 og 14 år gamle, er barn mer følsomme enn voksne.

– Det skyldes at de holder på å lære å få synet og likevektsorganet til å arbeide sammen, sier Ovesen.

Men svært små barn blir ikke reisesyke. De bruker nemlig hovedsakelig likevektsorganet, ikke synet, til å holde balansen. Derfor oppstår det ikke uoverensstemmelser.

Kan føre til selvmord

Reisesyke rammer de fleste av oss ganske mildt. På flyreiser rammer symptomene opp til 20 prosent av passasjerene, alt etter hvor voldsom og langvarig turbulensen er. På lange fergeturer rekker syv prosent av passasjerene å kaste opp.

I sjeldne tilfeller blir reisesyken livstruende.

– Til sist blir man apatisk, nedtrykt og kan ikke se noen ende på situasjonen. I sjeldne tilfeller har folk har kastet seg i sjøen, forteller Ovesen.

Det er heldigvis mulig å få medisin mot reisesyke. Men siden de fleste bare opplever milde symptomer, anbefaler legen at vi trener oss opp til å tåle lange reiser.

 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS