Mer enn halvparten av danske gutter får bryster

Mange blir bekymret eller flaue.

En ny dansk undersøkelse tyder på at opp mot 60 prosent av alle gutter utvikler bryster i puberteten. For de aller fleste forsvinner brystene igjen. (Foto: David Andrew Copeland/Dr. Mordcai Blau)
En ny dansk undersøkelse tyder på at opp mot 60 prosent av alle gutter utvikler bryster i puberteten. For de aller fleste forsvinner brystene igjen. (Foto: David Andrew Copeland/Dr. Mordcai Blau)

Gynekomasti:

Gynekomasti er en forstørrelse av det ene eller begge brystene hos en mann.

Tilstanden skyldes vekst av kjertelvev i brystet.

Blant gutter i puberteten er det veldig utbredt, og det for de aller fleste en ufarlig og forbigående tilstand.

Hos voksne menn er tilstanden som regel også godartet, men den kan skyldes flere forskjellige sykdommer.

Hvis en mann har fysiske eller kosmetiske plager av brystene, eller det er mistanke om kreft, kan en operasjon bli nødvendig.

Kilde: Sundhed.dk

Forskere har for første ganger undersøkt utbredelsen av brystutvikling blant danske gutter. Den nye undersøkelsen tyder på at mer enn halvparten utvikler brystkjertler i løpet av puberteten.

– Når vi ser på gutter som er i et spesielt stadium av puberteten, så er det faktisk helt opp mot 60 prosent som har brystutvikling, forteller lege og doktorgradsstudent Mikkel Grunnet Mieritz, som står bak den nye undersøkelsen.

Han påpeker at de små guttebrystene som oftest er ufarlige, men for mange skaper de likevel bekymring og flauhet.

Bekymrede foreldre

Ved Aarhus Universitetssykehus nikker barnelege Kurt Kristensen gjenkjennende.

– Det er et helt normalt fenomen. Men det er ikke så mange som kjenner til det, og en del foreldre blir fryktelig redde, forteller Kristensen, som er overlege ved barneavdelingen ved Aarhus Universitetssykehus.

Blant leger er mannlig brystutvikling kjent under betegnelsen gynekomasti, og det forekommer også blant voksne menn.

Legene skiller mellom mannebryster som utelukkende består av fettvev – og som typisk skyldes overvekt – og tilfeller hvor det dannes brystkjertler.

– Normalt har ikke menn kjertelvev bak brystvortene, men gutter med gynekomasti begynner å danne dette. Noen av guttene opplever ømhet ved brystvortene, slik jenter beskriver det når de får bryster. Andre oppdager det fordi brystvorten begynner å stikke frem, forteller Mieritz.

Han legger til at guttenes bryster størrelsesmessig kan være alt fra en liten ert til noe som ligner et begynnende jentebryst.

Psykisk hardt

– Rent psykisk kan det være vanskelig for guttene at de plutselig begynner å ha brystutvikling. De vil kanskje ikke vise seg i bar overkropp på stranden, eller de er flaue over å skifte til gymtimene. I noen familier er man redde for at det er svulst i brystet. Derfor får vi en del av disse guttene henvist til sykehusene, forklarer overlege Kurt Kristensen.

Mieritz er enig i at selv bitte små bryster kan være et problem.

– Det skjer i en sårbar periode for guttene, hvor de er opptatt av hvordan de ser ut og utvikler seg i forhold til andre gutter, sier Mieritz.

Forskeren har imidlertid en oppmuntrende melding:

– Vi vet fra utenlandske undersøkelser at brystene forsvinner hos over 90 prosent av guttene. Man sier generelt at det forsvinner i løpet av et til halvannet år, sier Mieritz.

Slik har forskerne gjort

I den nye undersøkelsen har forskerne analysert data fra 133 friske gutter mellom 11 og 17 år.

Alle guttene var i puberteten da de ble undersøkt i forbindelse med forskningsprosjektet Den københavnske pubertetsundersøgelse.

Da legene ved Rigshospitalet i Danmark undersøkte dem, hadde 23 prosent av de 133 guttene brystutvikling. I en bestemt fase sent i puberteten var tallet 10 av 16.

Stemmer med utenlandske tall

– De tallene Mieritz legger om frem, stemmer godt overens med andre studier som tidligere er publisert, forteller professor Harold E. Carlson, som er leder av avdelingen for endokrinologi ved Stony Brook University School of Medicine.

Forskerne vet fortsatt ikke nøyaktig hvorfor tenåringsgutter har brystutvikling, men teorien er at det på en eller annen måte oppstår en ubalanse i kjønnshormonene.

Referanser:

Mikkel Grunnet Mieritz m.fl.: Elevated serum IGF-I, but unaltered sex steroid levels, in healthy boys with pubertal gynaecomastia,2014, Clinical Endocrinology, doi: 10.1111/cen.12323.

Mikkel Grunnet Mieritz m.fl.:Urinary phthalate excretion in 555 healthy Danish boys with and without pubertal gynaecomastia, 2012, International journal of andrology, doi: 10.1111/j.1365-2605.2012.01279.x.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS