Dansk hjerneforsker kritiserer en ny engelsk undersøkelse som konkluderer med at hjernetrening er nytteløst.
JesperVindbergjournalistpraktikant, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Hjernen er en evolusjonær størrelse som gradvis kan tilpasse seg de utfordringene vi gir den. Derfor er hjernegymnastikk også et effektivt middel til styrking av IQ-en.
Det mener seniorforsker og førsteamanuensis ved Hammel Neurocenter og Aarhus universitet, Morten Overgaard. Han bestrider konklusjonen på en ny engelsk undersøkelse som har funnet at hjernetrening er nytteløst.
Undersøkelse ble gjennomført i forbindelse med BBC-programmet «Bang Goes The Theory».
Deltakerne utførte hjernetreningsøvelsene på datamaskinen ti minutter om dagen, tre ganger i uken i seks uker.
De ble bare bedre til å løse dataøvelsene, men forbedret ikke IQ-en generelt.
En tiendedels hodepinetablett
Forklaringen er ifølge Overgaard at forsøkspersonene ble utsatt for en for svak påvirkning.
– Det tilsvarer å gi en pasient med hodepine en tiendedels hodepinetablett, og på den bakgrunnen konkludere at pillen ikke virker. Det finnes en rekke studier med positive resultater, hvor folk har trent mer intenst og i lengre perioder, sier han.
For Overgaard er ikke spørsmålet om hjernen kan trenes eller ikke.
Spørsmålet er hvordan det best gjøres, og hva som skjer når kognitiv trening virker.
Hypnose hever IQ
Han har nylig utført et pilotprosjekt som brukte hypnose til å trene opp pasienter med hjerneskade. Her ser det ut til at man kan skape en ‘top down’-effekt, hvor pasientens eget mentale arbeid får en positiv effekt på hjernens tilstand.
– Vi har gjennomført forsøk med fire pasienter. Etter hypnosen scoret alle bedre i testene våre, forklarer hjerneforskeren.
Men pasientene ble ikke behandlet likt under hypnosen. Overgaard vil av hensyn til kommende forsøk ikke fortelle i detalj om forskjellene i behandlingsformene. Han nøyer seg med å betegne dem som «virksomme» og «mindre virksomme».
– Alle viste bedring umiddelbart etter hypnosen. Men etter en uke var det bare dem som hadde fått den virksomme hypnoseformen som viste framgang. Faktisk kunne vi konstatere en bedring i arbeidshukommelsen på 20 til 40 prosent, konstaterer Overgaard.
Pilotforsøk
Forsøkspersoner som først fikk den mindre virksomme behandlingen, fikk senere den virksomme og resultatet var det samme.
Annonse
Men Overgaard understreker at det bare er snakk om et pilotprosjekt, og at man ikke kan trekke endelige konklusjoner fra resultatene.
– Vi håper å få mulighet til å gjennomføre en større og mer gjennomgripende undersøkelse av effektene, avslutter han.