Annonse

Antioksidanter kan gi dårligere treningseffekt

Med større daglige tilskudd av antioksidantene vitamin C og E risikerer du å få mindre ut av løpetreningen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

54 friske kvinner og menn deltok i studien. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Begge disse vitamintilskuddene er populære og brukes sammen av mange for å styrke helse og prestasjoner.

Men nå peker en ny norsk studie mot at treningsutbyttet kan bli svekket hvis man tar de to antioksidantene.

I hvert fall om du trener til begivenheter som krever stor utholdenhet i musklene, som Vasaloppet eller Oslo maraton.

- Våre resultater viser at tilskudd med vitamin C og E svekker muskelcellenes kraftstasjoner, mitokondriene. Den vanlige effekten ved utholdenhetstrening er flere og større mitokondrier.

- Men vi ser ikke denne effekten hos de i studien som tok tilskudd og trente, sier forsker Gøran Paulsen ved Norges idrettshøgskole og Olympiatoppen til forskning.no.

Han er førsteforfatter på den nye studien, og understreker at flere og større slike  kraftstasjoner i muskulaturen er helt nødvendig for å øke utholdenheten.

Kjepper i hjulene for kraftstasjonene

Mitokondrier finnes i alle cellene i kroppen. Dette er i praksis små kraftstasjoner der næringsstoffer omdannes til energi som cellene trenger for å fungere.

Paulsen mener det er sannsynlig at høye doser med vitaminene, som begge er antioksidanter, fjerner noe av det stresset muskelen utsettes for, under og etter trening.

Slikt oksidativt stress, eller oksidasjon, er en kjemisk reaksjon som oppstår når man trener og utsetter muskelcellene for mer oksygen gjennom blodet.

De to antioksidantene ser ut til å sette kjepper i hjulene for belastningen som er helt nødvendig for å styrke utholdenheten.

Truls Raastad, professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, påpeker at kroppen trenger vitaminene C og E, men de færreste i Norge har mangel på noen av dem.

Raastad er en annen av de i alt 19 forfatterne av studien.

- Vi ser også tegn på at musklenes naturlige evne til å forbrenne fett ved utholdenhetstrening reduseres, sier han til forskning.no.

- Varsom med høye doser

I en tidligere studie ledet av Gøran Paulsen undersøkte forskerne de samme antioksidantenes effekt på styrketrening. Resultatene viser noe av det samme: At de kan ha en direkte effekt på musklenes evne til å skape kraft.

Det er ellers dokumentert at regelmessig trening øker antallet mitokondrier i muskelcellene. Og folk som øker musklenes utholdenhet kan for eksempel prestere på et høyere nivå før de blir stive og får melkesyre.

Forskerne har blant annet tatt vevsprøver fra muskler blant to grupper av personer som trente, der den ene spiste C- og E-vitamintilskudd, mens den andre fikk placebo, altså narrevitaminer.

- Det er interessant at vi finner forskjeller på noe så sentralt som cellenes kraftstasjoner. Jeg mener det er grunn til å bruke høyere doseringer med vitamin C og E med varsomhet, særlig dersom man driver med utholdenhetstrening, sier Paulsen.

- Så tendens i løpsøvelse

Selv om forskerne ser en negativ påvirkning på cellenivå, ble bildet mer uklart da de undersøkte hva som skjedde ved en løpsøvelse der deltakerne skulle løpe 20 meter fram og tilbake i økende tempo i noen minutter.

- Vi så en tendens til at de som ikke tok tilskudd orket mer, men det kan hende vi må gjøre øvelser som avgrenses på færre muskler for å se effektene tydeligere. Funnene våre peker uansett mot at treningsutbyttet påvirkes, sier Paulsen.

Også professor Truls Raastad mener inntaket vil gi utslag i reduserte prestasjoner.

- Vi hadde noen tester på 60 og 80 prosent intensitet i studien, som viste klar treningseffekt på hjertefrekvens og forbruk og fett og karbohydrat i placebogruppen, men ikke hos de som tok tilskudd, sier Raastad. 

Han tror denne kortvarige testen ikke utfordrer den muskulære utholdenheten så mye som for eksempel ved et maratonløp.

Tre til fire økter ukentlig

Forskerne gjennomførte et forsøk over 11 uker med 54 friske menn og kvinner. Disse ble delt i to grupper der den ene fikk daglige doser av 1000 milligram vitamin C og 235 mg vitamin E.

I den andre gruppen ble det bare gitt narrevitaminer, tatt i nær tilknytning til trening før og etter.

Studien var dessuten lagt opp som såkalt dobbeltblindet. Dette innebærer at verken forskerne eller deltakerne visste noe om hvilke grupper som fikk vitaminer og hvem som fikk placebo.

Mennene og kvinnene gjennomførte et treningsprogram med tre til fire økter på mellom en halvtime og en time per uke. Treningen bestod for det meste av løping.

Forskerne tok både blodprøver og vevsprøver fra muskler før og etter trening.

Referanse:

Gøran Paulsen m.fl, Vitamin C and E supplementation hampers cellular adaptation to endurance training in humans: a double-blind randomized control trial. Journal of Physiology, februar 2014 (Sammendrag)

Powered by Labrador CMS