Amming gir baby rette tenner

Morsmelk skal visstnok være bra for det meste. Nå mener italienske forskere at det lønner seg å satse på egenprodusert babyfôr hvis poden skal unngå pletter i perleraden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er selvsagt ikke selve melka som sørger for orden i rekkene, der inne i munnen. Men det å suge på en pupp og på ei flaske er to helt forskjellige ting, mener forskere fra University of Milan.

Det ser nemlig ikke bare ut til at tåteflasker, smokker og tommelfingrer kan gi rar tannstilling i seg selv. I tillegg virker det som om selve suginga på brystet beskytter mot uheldige effekter fra framskreden smokkbruk, skriver BBC News.

Sugeteknikk

Beskyttelsen bunner antageligvis i at babyen bruker ulike teknikker for å få melk ut av bryst og flasker. Dermed kan musklene i munnen bli formet på forskjellige måte, tror forskerne.

Når spedbarnet skal dra dråpene ut av mammas pupp, må det presse med leppene og tunga. Flaska, derimot, krever at tunga brukes som et slags stempel. Det gir en kraftigere sugeaktivitet for lepper og kinn, som igjen kan påvirke utviklinga av musklene i munnen. Dette kan påvirke stillinga til melketennene.

Og det er visst ingen spøk. Det ser nemlig ut til at melketennene er viktige for hvordan neste sett av tenner stiller seg opp, og denne gangen tar rekkene plass for godt.

Beskytter

Etter å ha undersøkt over 1 000 barn mellom tre og fem år, konkluderte forskerne med at unger som sugde på smokk eller tomler etter sitt første leveår, hadde dobbelt så stor risiko for å ende opp med feilstilling på tennene.

Dessuten hadde de fire ganger så høy sannsynlighet for å få et åpent bitt, som betyr at det blir ei glipe mellom fortennene selv når kjevene er lukket. En annen og mer alvorlig feilstilling er posteriort kryssbitt, hvor de bakre tennene i overkjeven biter innenfor tennene i underkjeven.

Posteriort kryssbitt var mye mer vanlig hos barn som drakk av tåteflaske, skriver BBC. De som drakk brystmelk så derimot ut til å bli beskyttet fra kryssbittet, selv om de i tillegg tydde til både totten og smokken.

Dette er viktig, mener forskerne. Mens åpent bitt ser ut til å lukke seg av seg selv når smukken fordufter, er det posteriore kryssbittet antageligvis kommet for å bli.

Dermed ser det altså ut til at morsmelk ikke bare gjør barnet sunt, friskt, sterkt, intelligent og veltilpasset. Den gjør også sitt aller beste for å sikre et framtidig tannkremglis.

Referanse:

Forskningsresultatene publiseres i Archives of Disease in Childhood.

Lenke:

BBC News: ‘Breastfeed for straight teeth’

Powered by Labrador CMS