Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forskere fra tre engelske universiteter viser hvordan en hittil ukjent gruppe testosteron-blokkerende kjemikalier finner veien til elver i Storbritannia.
Og; disse kjemikaliene kan spille en vesentlig rolle for at hannfisk får feminine trekk.
Det er trolig at kjemikaliene også påvirker oss mennesker, blant annet i form av redusert fruktbarhet, mener forskerne. De er hjemmehørende ved University of Exeter, Brunel University og University of Reading.
Kjenner ikke kilden
Selv om nettet snører seg strammere rundt menneskeskapte kjemiske stoffer i vann, er forskerne foreløpig ikke i stand til å påvise en årsakssammenheng.
Navnene på de nylig identifiserte kjemikaliene er ikke endelig fastslått, og forskerne vet heller ikke hva som er kilden.
Men; ifølge en pressemelding skal de tilhøre en gruppe som virker som ”anti-androgener”, altså slik at de svekker funksjonen til det mannlige kjønnshormonet.
Noen av kjemikaliene kan finnes i medisiner, blant annet i medikamenter for kreftbehandling, og i sprøytemidler i landbruket, antyder studien, som er publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.
Østrogen
Tidligere har forskere ved University of Exeter and Brunel University vist hvordan kvinnelige kjønshormoner, østrogen, og kjemikalier som etterligner østrogen, fører til at hannfisk får trekk fra hunner.
Hormoner og hormonlignende stoffer fra blant annet p-piller overføres fra avløpssystemene til elver, og kan i noen tilfeller faktisk føre til at hanner ender kjønn.
Noe i samme retning er også funnet i en nylig avlagt nederlandsk doktoravhandling på dyphavsblekksprut, der en hann med klare trekk fra hunnen ble påvist.
- Forskningen vår viser at mange flere kjemikalier enn tidligere antatt fører til hormonforstyrrelser hos fisk. Dette betyr at stoffene som bidrar til slik forurensning sannsynligvis kommer fra en rekke kilder.
- Funnene styrker også argumentasjonen for at kjemikaliecoctailen vi mennesker tilfører vannet, ikke bare gir hormonforstyrrelser hos fisk, men at slik påvirkning også bidrar til fertilitetsproblemer hos mennesker, mener professor Charles Tyler ved University of Exeter i et presseskriv.
Professoren presiserer at det sannsynligvis finnes en rekke faktorer bak økte fruktbarhetsproblemer: - Men disse funnene kan ha avslørt en hittil ukjent faktor.
Kompleksiteten
Førsteforfatter på studien, professor Susan Jobling ved Brunel University, er blant forskerne som har jobbet hardt på dette feltet i mer enn ti år.
- De nye funnene illustrerer kompleksiteten i å kunne avsløre en årsakssammenheng mellom kjemiske stoff i vann, og uheldige virkninger på arter i naturen.
Annonse
- Men de åpner også opp nye muligheter for at det finnes en sammenheng i effekter på villfisk og mennesker - og at de forårsakes av noenlunde samme kombinasjoner av kjemikalier, framholder Jobling i presseskrivet.