Varmesøkende sædceller

Verden er full av små og store undere, og ett av dem er at sædcellene klarer å finne veien langt opp i egglederne til det befruktede egget. Israelske forskere har funnet ut at sæden virker akkurat som varmesøkende raketter.

Stedet hvor egget ligger er nemlig litt varmere enn områdene rundt, og sædcellene har varmepeilende utstyr, mener professor Michael Eisenbach fra Weismanninstituttet i Rehovot.

Komplisert ferd

Sædcellenes liv er nemlig litt mer komplisert enn man skulle tro. Etter å ha blitt skutt inn i skjeden, må de padle hele veien inn i livmora for egen maskin. Men reisa er langt fra over. Derfra må de mikroskopiske rumpetrollene lokalisere de lange, tynne egglederne, og fortsette ferden der. Heldigvis er det lagt inn en rast på veien.

Vel inne i egglederne haker sædcellene seg nemlig fast i veggen, og tar en velfortjent pust i bakken. Og mens de likevel hviler halen modner hele cella, og forbereder seg på å trenge inn i egget. Men hvor er egentlig dette berømmelige egget?

Hett og attraktivt

Mens sædcella modner får den samtidig sansen for heite saker, og det utvikles varmesøkende systemer inne i det bittelille hodet. Snart kan den kjenne gløden fra eggets oppholdssted, og dermed slipper den taket i veggen for å frese av gårde i den siste innspurten.

Etter hvert som cella nærmer seg målet stiger temperaturen fra 37 ºC til 38 ºC, og i det egget er i siktet bikker kvikksølvet 39 ºC. Nå kan sædcella også kjenne et kjemisk kallerop fra egget, og dermed gjenstår altså bare kappløpet med de andre millionene av konkurrenter som også har skjønt hvor trofeet ligger.

Eggledermodell

Dette har nemlig Eisenbach og teamet hans funnet ut ved å bygge en hel kunstig eggleder i laboratoriet sitt. Så testet de ut hvordan kaninsæd (selvfølgelig) oppførte seg i systemet.

Resultatet viste tydelig at cellene merket temperaturforskjellene, og satte av sted mot varmere strøk så snart de fikk sjansen. Og det skulle ikke store temperaturøkningen til for å tiltrekke oppmerksomheten til de ivrige svømmerne. De fant nemlig fint veien, med bare en halv grad i forskjell.

- Det er tydelig at sædcellene navigerer etter temperaturen før de kommer så langt opp i egglederne at de merker det kjemiske kallesignalet fra eggcella, sier professor Eisenbach, som tror at den nye vitenen kanskje kan gjøre prøverørsbefruktninger lettere i framtiden.

Artikkelen om sædcellens varmesøkende evner er publisert i siste utgave av Nature Medicine.

Powered by Labrador CMS