Du må passe godt på sårene dine hvis du vil unngå arr.(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Hvorfor forsvinner ikke arr?
SPØR EN FORSKER:Hvorfor forsvinner ikke arr når hudcellene fornyer seg, og hvorfor ser de så merkelige ut?
Line EmilieFeddersjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Alle har nok et arr de er lei av. Ofte er det rødt og hevet, og altfor synlig minner det om fallet fra treet, hundebittet eller den vonde taklingen.
Hvorfor blir ikke arr visket ut når hudcellene fornyer seg, og hvorfor ser arr så merkelige ut?
Professor Jørgen Serup, er overlege på dermatologisk avdeling (hudavdelingen) på Bispebjerg Hospital i Danmark.
Overhud, lærhud, underhud
Før vi kaster oss ut i forklaringen, så la oss få et par begreper på plass.
Huden er delt i overhud, lærhud og underhud.
Overhuden er den vi kan se når vi ser på oss selv, og den er bare 0,2 millimeter tykk. Den er dannet av celler som fornyer seg ganske raskt; det tar dem mellom et par uker og et par måneder.
Lærhuden er 1,5 millimeter, og altså betydelig tykkere. Den er dannet av fibre. Det er altså ikke celler som kan fornye seg i lærhuden. Fibre er lange, store proteinmolekyler som skiftes ut mer langsomt. Det tar mellom et halvt år og tre år.
Lærhuden er arr-ansvarlig
– Arrene oppstår i lærhuden, hvor det ikke er celler, bare fibre, og derfor har ikke cellefornyelsen noen innflytelse på arr, forteller Serup.
Dermed har vi fått svar på den første delen av spørsmålet. Men la oss lære enda mer.
– Et arr oppstår når man får et sår som går ned til midt i lærhuden eller dypere. Da kommer det til noen fiberdannende celler, såkalte fibroblaster, som i sårhelingsprosessen danner nye fibre, forklarer Serup.
Kaos i fibrene
Men hvorfor ser arrene så merkelige ut?
– Arr ser ut som de gjør fordi kroppen ikke kan gjenskape fibrene slik at de blir satt i system på samme måte som huden er fra naturens hånd, sier Serup.
– Man kan forestille seg at huden er et teppe, hvor alle fibrene vender samme vei og er systematisk ordnet, forklarer han.
Annonse
– Man kan klippe i teppet og lage en flenge, og deretter kan man så sy sammen flengen. Man kan lappe helheten, men ikke hver eneste lille tråd, og derfor vil sømmen se annerledes ut og være mer kaotisk, akkurat som et arr.
Ingen synlig endring etter et år
Men hva med fibrene? De blir jo også skiftet ut en gang imellom?
– Både og, forklarer Serup.
– I løpet av det første året blir arret mindre hevet og mindre rødt, men etter et års tid endrer det seg ikke mer, i hvert fall ikke slik at det er synlig for øyet. Men arrvevet vil fremdeles endre struktur når fibrene fornyes, og det kan man se under et mikroskop, forteller han.
Vær snill med sårene dine
Et arr er en følgesvenn for livet. Selv om man får det som baby, vil det forbli synlig resten av livet. Det er bare fostre som kan hele arr slik at de forsvinner helt, sier Serup.
– Hvis man lager et snitt i huden på et foster, forsvinner arret i løpet av 3-5 måneder, men deretter kan ikke arr forsvinne, for da er fiberdanningsprosessen ferdig.
Derfor gir det god mening å sørge for å behandle sårene sine godt. Det er den beste måten å unngå skjemmende arr.
– Man sikrer seg best mot arr ved å få behandlet såret profesjonelt, og sikre en pen og ukomplisert heling. Man bør også sikre at det ikke kommer infeksjoner, og røyking er uheldig for sårheling. Generelt er en sunn levemåte den beste forutsetningen for at arret heler pent, avslutter Serup.