Tanntråd kan ha ulike effekter – og i verste fall faktisk føre til blodpropp hvis man kjemper mot åreforkalking eller hjerteklaffdefekt og bruker den feil.
(Illustrasjonsfoto: Freepik)
Lever jeg lenger hvis jeg bruker tanntråd?
SPØR EN FORSKER: Tanntråd blir omtalt som et mirakelmiddel som kan holde oss sunne og friske. Men kan det virkelig stemme?
Det er nesten som amen i kirken, et fast ritual når tannlegen din spør: Husker du å bruke tanntråd?
Du tenker kanskje at tannlegens oppfordring bare er viktig hvis man vil bli kvitt bakterier mellom tennene, men en videnskab.dk-leser har hørt at det er mer som står på spill.
Finnes beviset?
Leseren Jonathan har hørt at bruken av tanntråd påvirker hjertet positivt, og at det kan ha noe å gjøre med at tannkjøttet er forbundet med blodårer som fører til hjertet.
«Jeg kan imidlertid ikke finne ut om det er vitenskapelig bevist», skriver han til oss.
Vi ringer Bente Nyvad for å finne ut om det er hold i påstanden.
Tråden uten magi
Nyvad er professor ved Institutt for odontologi og oral helse ved Aarhus Universitet og vet mye om munnhygiene og tannsykdommer. Hun forteller at det finnes flere myter om tanntrådens effekt.
– Tanntråd har ikke noen magisk virkning, og det passer ikke for alle, forteller Nyvad.
Det er ingenting som tyder på at man skulle leve lenger fordi man bruker tanntråd, forteller hun.
– Det finnes det ikke vitenskapelig bevis for. Det finnes heller ikke dokumentasjon for at det kan forebygge hjertesykdommer.
Tanntråd hjelper noen
Det er ikke noe nytt at tanntråd ikke er så effektivt som mange tror. Forskning på området tyder på at hvis vi alle brukte tanntråd, ville det ikke endre vår samlede tannhelse.
Og det er det spesielt én grunn til, forklarer Bente Nyvad.
– Tanntråd er vanskelig å bruke riktig. Det er noe man bør få opplæring i. Mange bruker det feil, og hvis man gjør det, er det til mer skade enn nytte.
Professoren forstår derfor ikke hvorfor tannleger som avskjedsreplikk oppfordrer mange til å bruke tanntråden.
– Tanntråden bør ses som et våpen du tar i bruk når du står i en spesiell situasjon, der du for eksempel har begynnende hull. Da bør tannlegen din vise deg hvordan du bruker det riktig, forklarer Nyvad.
– Hvis du er flink til å bruke tanntråd og har tendens til hull, vil du oppleve en virkning. Men hvis du bruker det feil eller ikke har problemer med tannhelsen, gir det ikke mening å bruke tanntråd, poengterer hun.
Munnbakterier kan forårsake blodpropp
Det som blant annet kan skje hvis man bruker tanntråd feil, er at man skjærer hull på tannkjøttet.
– Hvis tannkjøttet begynner å blø, kan det komme bakterier fra munnen inn i blodet. For sunne og friske mennesker har det ikke noen betydning fordi immunforsvaret slår ned bakteriene, sier Nyvad.
– Men hvis du har et svekket immunforsvar som ikke kan bekjempe bakterier i blodårene, kan bakteriene klumpe seg sammen på hjerteklaffene. Det kan i verste fall føre til blodpropp. Derfor bør folk med hjerteklaffdefekt eller åreforkalking passe på at det ikke kommer for mange bakterier fra munnen inn i blodårene, konstaterer hun.
Lengre liv gjennom munnen
Vi har et habitat av bakterier i munnen, på tungen og overflaten av tennene, og de er nødvendige. Men hvis vi ikke holder mengden nede, risikerer vi hull i tennene og betennelse i tannkjøttet, noe som øker sannsynligheten for bakterier fra munnen og inn i blodårene.
Heldigvis er det mulig å forebygge – med og uten tanntråd. Nyvad anbefaler at man bruker en elektrisk tannbørste og prioriterer et sunt kosthold. Det du propper i munnen og fôrer kroppen med, er nemlig tett forbundet med tannhelse og munnhygiene.
– Et sunt kosthold gir lavere risiko for blødende tannkjøtt og hull i tennene, sier hun.
– Å bruke tanntråd gjør ikke at du får et langt liv. Hvis du planlegger å leve lenge, bør du spise sunt, med mye grove grønnsaker, og holde deg fysisk aktiv hver dag, avslutter Nyvad.
Tanntråd eller ikke?
Spør tannlegen om det er grunn til å bruke tanntråd. I så fall bør tannlege eller tannpleier vise deg hvordan du bruker den riktig – og hvilken type tanntråd det er best for tennene dine.
Kilde: Bente Nyvad
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?